Τα μηνύματα της ΕΕ στην σύνοδο των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας – Δηλώσεις Τούσκ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη σύνοδο των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας. [Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Οι ηγέτες των χωρών της G20 συναντιούνται στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα, καθώς η Ιαπωνία ασκεί την προεδρία της G20 για πρώτη φορά.

Η ΕΕ εκπροσωπείται στη σύνοδο κορυφής από τον Πρόεδρο κ. Donald Tusk και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη σύνοδο κορυφής φιλοξενεί ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Shinzo Abe.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος κ.Tusk υπερασπίστηκε την πολυμέρεια και την φιλελεύθερη δημοκρατία:

«Όποιος ισχυρίζεται ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ξεπερασμένη, ισχυρίζεται και ότι οι ελευθερίες είναι ξεπερασμένες, το κράτος δικαίου είναι ξεπερασμένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεπερασμένα. Για εμάς στην Ευρώπη, οι αξίες αυτές είναι και θα παραμείνουν ζωντανές και ουσιαστικές. Αυτά που θεωρώ πραγματικά ξεπερασμένα είναι ο αυταρχισμός, η προσωπολατρεία και η κυριαρχία των ολιγαρχών. Ακόμη και αν μερικές φορές μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικά.»

Οι Πρόεδροι κκ. Tusk και Juncker εξέδωσαν κοινή επιστολή στην οποία επισημαίνονται οι στόχοι της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής:

«Η ΕΕ έχει τον ίδιο στόχο με την Ιαπωνία: να υπερασπίζεται τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και τους πολυμερείς οργανισμούς που την ενισχύουν. Παρέχοντας στήριξη στην ιαπωνική Προεδρία, θα αντιμετωπίσουμε καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας. Θα ζητήσουμε από τους ηγέτες της G20 να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η υπαρξιακή απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή, να συμμετάσχουν στην επίτευξη ελεύθερου και δίκαιου παγκόσμιου εμπορίου, να μειώσουν τις ανισότητες, να αξιοποιήσουν τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης και να προωθήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη σύνοδο κορυφής, η ΕΕ θα απευθύνει έκκληση για την προάσπιση της πολυμέρειας και του βασισμένου σε κανόνες εμπορίου. Η σύνοδος θα αποτελέσει ευκαιρία για αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και συζήτηση της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να πρωτοστατήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού πριν από τη συνεδρίαση της COP25 τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα σχετικά με:

  • τις ανισότητες και τις γηράσκουσες κοινωνίες
  • τη χειραφέτηση των γυναικών
  • την καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία

Θα συζητήσουν επίσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του θεματολογίου του 2030 και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ.Donald Tusk στην Ιαπωνία

Στις 26 Ιουνίου, ο κ.Donald Tusk ταξίδεψε στο Ναγκασάκι πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπου επισκέφθηκε το Μουσείο Ατομικής Βόμβας και το Εθνικό Μνημείο Ειρήνης. Κάλεσε τους συμμετέχοντες στην G20 να «ξυπνήσουν προτού να είναι πολύ αργά»:

«Η παγκόσμια σκηνή δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο όπου οι ισχυρότεροι θα επιβάλλουν τους όρους τους στους ασθενέστερους χωρίς ενδοιασμούς, όπου ο εγωισμός θα κυριαρχεί επί της αλληλεγγύης και όπου τα εθνικιστικά συναισθήματα θα κυριαρχούν επί της κοινής λογικής. «Πρέπει να καταλάβετε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη, όχι μόνο για τα δικά σας συμφέροντα, αλλά κυρίως για ειρήνη και μία ασφαλή, δίκαιη παγκόσμια τάξη.»

Επισκέφτηκε επίσης το Μουσείο Ειρήνης στη Χιροσίμα. «Η Χιροσίμα είναι μια πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου, το οποίο – εάν ξεχάσουμε αυτή την τραγωδία – μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», είπε ο Πρόεδρος κ. Tusk.

Στις 27 Ιουνίου, ο κ.Donald Tusk συναντήθηκε με τον κ.Shinzō Abe, Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του, ο Πρόεδρος κ.Tusk προειδοποίησε ότι « θα είναι ένα δύσκολο G20»:

« Υπάρχουν παγκόσμιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν: είναι ανάγκη να επισπευσθούν οι δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής απειλής, να αποτραπούν οι εμπορικοί πόλεμοι, να μεταρρυθμιστεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και να προετοιμαστεί η ψηφιακή επανάσταση. Συγχρόνως οι διεθνείς εντάσεις αυξάνονται, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Ιράν ή την κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.»

Σχετικά με την ιαπωνική Προεδρία της G20

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, η Ιαπωνία θα εστιάσει σε διάφορες προτεραιότητες όπως:

  • οικονομική ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων
  • ποιοτικές υποδομές και υγεία
  • παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και τα πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς
  • ψηφιακή οικονομία
  • προκλήσεις της γήρανσης των κοινωνιών

Η προηγούμενη σύνοδος της G20 είχε πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες το 2018: