Τα γερμανικά βαρέα όπλα φτάνουν στην Ουκρανία

Τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000 «αποτελούν επιτέλους μέρος του οπλοστασίου οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών του ουκρανικού πυροβολικού», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. [EPA-EFE/RONALD WITTEK]

Τα οβιδοβόλα άρματα μάχης από τη Γερμανία έφθασαν και χρησιμοποιούνται πλέον από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, αφού το Βερολίνο δέχθηκε επικρίσεις για καθυστέρηση στην παράδοση των όπλων.

Τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000 «αποτελούν επιτέλους μέρος του οπλοστασίου οβιδοβόλων των 155 χιλιοστών του ουκρανικού πυροβολικού», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, πριν συνεχίσει να ευχαριστεί τη Γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίνε Λάμπρεχτ, για τις προσπάθειές της και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Η Λάμπρεχτ είχε υποσχεθεί την παράδοση επτά οβιδοβόλων στις αρχές Μαΐου, ενώ η Ολλανδία επρόκειτο να προσθέσει σε αυτά άλλα πέντε.

Αναφερόμενος στη συντονισμένη προσπάθεια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο Ρεζνίκοφ εξήρε την παράδοση ως «παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Η είδηση έρχεται μετά την επανειλημμένη επίθεση που είχε δεχθεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η κυβέρνησή του επειδή άργησαν πολύ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για βαρέα όπλα για την Ουκρανία. Ακόμη και με την παράδοση των οβιδοβόλων, εκκρεμούν ακόμη αρκετές αποστολές όπλων που έχει υποσχεθεί το Βερολίνο στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και εκτοξευτών πυραύλων.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι τα όπλα έχουν φτάσει στην Ουκρανία, ενώ το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει.

Αυτή η μυστικοπαθής προσέγγιση για τις παραδόσεις όπλων ήταν μέχρι στιγμής η κυρίαρχη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, την Τρίτη (21 Ιουνίου), η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν εξαντλητικό κατάλογο όλων των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία.