Τα φινλανδικά πανεπιστήμια θα λάβουν κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας

Καθώς η ΕΕ ετοιμάζει συστάσεις για την ασφαλή συνεργασία με τους κινέζους εταίρους, οι φινλανδικές αρχές καταρτίζουν ήδη τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για τα πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα. [Shutterstock / Kvitka Fabian]

ΕΛΣΙΝΚΙ

Καθώς η ΕΕ ετοιμάζει συστάσεις σχετικά με τους τρόπους ασφαλούς συνεργασίας με κινέζους εταίρους, οι φινλανδικές αρχές καταρτίζουν ήδη τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για τα πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα. 

Στην προετοιμασία των οδηγιών για τα πανεπιστήμια συμμετέχουν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να εκδοθούν τον Δεκέμβριο.

Πίσω από το έργο βρίσκεται η ανησυχία που εξέφρασε η φινλανδική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας (Supo). Σύμφωνα με την Supo, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια, όπως η κατασκοπεία, έχουν αυξηθεί. Η Φινλανδία, που διεξάγει έρευνες υψηλής τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα, αποτελεί ελκυστικό στόχο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το ρεπορτάζ της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας (YLE), ο Αϊσί Ζιντάν, ειδικός επικοινωνίας της Supo, υπενθυμίζει ότι η Κίνα χρηματοδοτεί ερευνητικές δραστηριότητες που ωφελούν τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους. Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ερευνητική συνεργασία είναι υψηλότεροι.

Κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η Κίνα μπορεί να παίζει ένα διαφορετικό παιχνίδι με διαφορετικούς κανόνες. Η Μαρί-Άννα Σουρμούννε, ανώτερη ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης και επιστήμης στην πρεσβεία της Φινλανδίας στο Πεκίνο επεσήμανε στο ρεπορτάζ της YLE πώς το κοινωνικό σύστημα και οι αξίες της Κίνας δεν είναι συμβατές με αυτές της Ευρώπης.

Ο Γιάννε Χόκανεν, υπεύθυνος στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο LUT ζητά από τους ερευνητές και τους εκπαιδευτικούς να έχουν υπόψη τους τα πιθανά «απώτερα» κίνητρα της Κίνας. «Το κινεζικό κράτος λειτουργεί διαφορετικά από ό,τι εμείς. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι εκεί συχνά βάζουν τα συμφέροντα του κράτους πάνω από τα δικά τους», δήλωσε ο Χόκανεν στο ρεπορτάζ της YLE.

Δεν έχουν απασχολήσει την ειδησεογραφία πιθανά περιστατικά κατασκοπείας στη φινλανδική επιστημονική κοινότητα και η ακαδημαϊκή ελευθερία έχει παραμείνει έως τώρα ακέραια. Ωστόσο, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επιδιώκουν να αποτελέσουν τείχος προστασίας απέναντι στην αφέλεια, δεδομένου πως  η Κίνα στοχεύει να γίνει επιστημονική υπερδύναμη με κάθε κόστος.