Σύνοδος Κορυφής: εύκολη, ομόφωνη συμφωνία για παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ukraine-EU-Russia.jpg

Μέσα σε μια δύσκολη σύνοδο κορυφής (EUCO όπως λέγεται στην αργκό των Βρυξελλών), και μια ποικιλία θεμάτων όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (η επιλογή υποψηφίων για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις – που κλέβει τις εντυπώσεις στη συζήτηση, η κλιματική αλλαγή στην στρατηγική ατζέντα της Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια και αν θα επιδιώξει η ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, ο προϋπολογισμός της ΕΕ και η πιθανότητα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων), οι ηγέτες της ΕΕ κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία εύκολα και ομόφωνα (δηλαδή χωρίς παζάρια…) σε ένα μόνο θέμα: στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το ανακοίνωσε αρχικά ο Preben Aamann, εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο twitter:

Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου (που για να είμαστε ειλικρινείς ήταν ήδη έτοιμη εκ των προτέρων) που αναφέρει:

Παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης: η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις κατά ένα έτος

Στις 20 Ιουνίου 2019 το Συμβούλιο παρέτεινε έως τις 23 Ιουνίου 2020 τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία.

Τα μέτρα εφαρμόζονται σε πρόσωπα της ΕΕ και εταιρείες με έδρα την ΕΕ. Περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγορεύσεις σχετικά με:

  • τις εισαγωγές προϊόντων προέλευσης Κριμαίας ή Σεβαστούπολης στην ΕΕ·
  • τις επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ή οι εταιρείες με έδρα στην ΕΕ δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτήσουν εταιρείες της Κριμαίας ή να παράσχουν σχετικές υπηρεσίες·
  • τις τουριστικές υπηρεσίες στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, με αποτέλεσμα, ιδίως, τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια να μην μπορούν να προσεγγίζουν σε λιμένες της Χερσονήσου της Κριμαίας, εκτός εάν πρόκειται για περίπτωση έκτακτης ανάγκης·
  • τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών προς εταιρείες της Κριμαίας ή προς χρήση στην Κριμαία, στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας και σχετικά με την αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων. Δεν επιτρέπεται εξάλλου να παρέχονται τεχνική βοήθεια, υπηρεσίες διαμεσολάβησης ή υπηρεσίες κατασκευής ή μηχανικής που συνδέονται με τις υποδομές στους τομείς αυτούς.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας εξ ονόματος της ΕΕ στις 17 Μαρτίου 2019, πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία, η ΕΕ η παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτές τις πράξεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Από τον Μάρτιο του 2014 η ΕΕ έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε αυτή τη σκόπιμη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που ανανεώθηκαν σήμερα. Μεταξύ των υπόλοιπων μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία είναι τα εξής:

  • οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κλάδων της ρωσικής οικονομίας, οι οποίες ισχύουν επί του παρόντος έως τις 31 Ιουλίου 2019,
  • ατομικά περιοριστικά μέτρα τα οποία αφορούν επί του παρόντος 170 άτομα και 44 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, επειδή με τη δραστηριότητά τους υπονόμευσαν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
X