Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο: το τέλος της Δύσης;

5449780956_aa10d857e6_o [Expert Infantry/ Flickr]

Η δυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπως τη γνωρίζουμε βρίσκεται σε κίνδυνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την Ασφάλεια του Μονάχου. Η Euractiv Γερμανίας αναφέρει.

Προκειμένου να κερδίσει η Ευρώπη μερικό χώρο για να αναπνεύσει την εποχή του λαϊκισμού και της «μετα-αλήθειας», θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για τον στρατό της, επιμένουν οι ειδικοί. «Στη Δύση και αλλού, οι δυνάμεις εναντίον της ελευθερίας κερδίζουν έδαφος», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η μελέτη υποστηρίζει ότι η δυτική τάξη πραγμάτων απειλείται. Εξωτερικά, ανελεύθερα καθεστώτα έχουν αποσταθεροποιήσει το διεθνές status quo και εσωτερικά, ο λαϊκιστικός «άξονας του φόβου» έχει συσσωρεύσει πολιτικό κεφάλαιο.

Το αποτέλεσμα: διακυβερνητικοί οργανισμοί, ελεύθερο εμπόριο και η φιλελεύθερη-δημοκρατική συναίνεση βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και το τέλος παγκόσμιας δυτικής τάξης πραγμάτων είναι πιο κοντά όσο ποτέ άλλοτε.

Θα μπορούσαμε επίσης να παρακολουθήσουμε το τέλος μιας εποχής εδώ στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση. Η δυσπιστία εναντίον των θεσμικών οργάνων των Βρυξελλών αυξάνεται. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και η νίκη του Τραμπ κάνουν το 2017 ένα καθοριστικό έτος για την ΕΕ, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκθεση, η οποία δίνει το έναυσμα για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, δημοσιεύεται σε ετήσια βάση και μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Pew δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η ΕΕ να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

Οι συντάκτες έκθεσης έχουν μια σαφή ιδέα για το τι είδους ενισχυμένο ρόλο μπορεί να έχει η ΕΕ στον κόσμο. Συνεπάγεται μια κοινή αμυντική συνεργασία, όπως επίσης και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων. Η έκθεση επιμένει επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί μόνο να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «υπερδύναμη» και να ασκήσει διπλωματική πίεση σε άλλους παίκτες παγκοσμίως, αν πρώτα έχει εξασφαλίσει ότι έχει μια ενιαία αμυντική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ επέμεινε ότι η επαρκής στρατιωτική δύναμη είναι επίσης μια στρατηγική αναγκαιότητα και είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αναπτυχθούν κοινά αμυντικά συστήματα. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη έχουν 17 διαφορετικούς τύπους αρμάτων μάχης. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί μόνο ένα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έκθεση υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως η Αμυντική Ένωση της ΕΕ, η οποία θα καταργήσει τις αλληλοεπικαλύψεις και εν τέλει, θα εξοικονομήσει δαπάνες. Σε ποιο βαθμό οι πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες και η συγχώνευση των ευρωπαϊκών στρατών είναι οι σωστές απαντήσεις στις κρίσεις της ΕΕ, οι συντάκτες της έκθεσης αφήνουν το ερώτημα ανοιχτό.

Μια άλλη μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Pew έδειξε ότι μόνο οι Πολωνοί και οι Ολλανδοί τάσσονται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών, ενώ οι περισσότερες χώρες τάσσονται κατά. Έτσι, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορεί να επιθυμούν η ΕΕ να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, η Ένωση παραμένει διχασμένη σχετικά με το εάν θα πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα χρήματα στην άμυνα ή την αναπτυξιακή βοήθεια.