Συνάντηση Ν.Δένδια με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι σε καλό κλίμα, όμως στο λιμάνι επικρατεί αναβρασμός

Υπ.Εξ.

Η συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όμως στο λιμάνι επικρατεί ένταση μεταξύ των εργαζομένων και της COSCO [Φωτό: Ελληνικό ΥΠΕΞ]

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποίησε χτές (Τετάρτη 27/10) επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Στον απόηχο του εργατικού δυστυχήματος της Δευτέρας και τής συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ο κος Δένδιας είπε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση των επαφών με την Κίνα, μετά το τέλος της πανδημίας καθώς και στην ενίσχυση της επενδυτικής παρουσίας της τελευταίας στο λιμάνι του Πειραιά. «Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο, καθώς επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει επωφελώς για την τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνδεσιμότητα με την Ευρώπη. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το εμβληματικό έργο της κοινής οικοδόμησης μιας ζώνης», αντέτεινε ο ΥΠΕΞ της Κίνας Ουανγκ Γι και τόνισε πως αυτή έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και κέρδος προς την τοπική κοινωνία, ενώ έχει γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον Κινέζο ομόλογό του τις «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σ’ αυτό». «Θεωρητικά, η περιοχή αυτή βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα» είπε ο κος Δένδιας, «όμως η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή μας, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά», πρόσθεσε και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην UNCLOS. Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε ακόμα τον Κινέζο ομόλογό του «για τη σταθερή προσήλωση της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Συνεχίζεται η απεργία στη COSCO

Πάντως, το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά δε φαίνεται να συνάδει με το καλό κλίμα μεταξύ των δυο πολιτικών. Στη χθεσινή συνάντηση που είχε  η διοίκηση της COSCO  με το σωματείο των εργαζομένων αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα τους για λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι! Χαρακτηριστικά, η εταιρεία απέρριψε το αίτημα αύξησης των μελών των “ομάδων εργασίας” από 4 σε 6, κάτι που οι εργαζόμενοι θεωρούν κρίσιμο για την προστασία τους από πιθανά ατυχήματα, με αποτέλεσμα το σωματείο εργαζομένων να προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία.
«Τη λήψη μέτρων με παρέμβαση των αρμοδίων αρχών, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους», ζητεί και η ΓΣΕΕ με σημερινή ανακοίνωση της. «Είναι απαίτησή μας τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από το ΣΕΠΕ να κατανοήσουν επιτέλους ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ζωές όσων παλεύουν για το μεροκάματο». Σε ερώτηση της EURACTIV για το ενδεχόμενο συνευθύνης της COSCO και της εργολαβικής εταιρείας για το εργατικό δυστύχημα το Υπουργείο Εργασίας παραπέμπει στο πόρισμα των επιτροπών ελέγχου του ΣΕΠΕ, όταν αυτό θα ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμο.