Συνάντηση δύο φορές την εβδομάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit το Σεπτέμβριο

[Shutterstock]

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας για το Brexit πρόκειται να συναντήσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους δύο φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη (29 Αυγούστου) από το Λονδίνο, σε προσπάθεια επίλυσης μιας νέας συμφωνίας για το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία απόσυρσης, εκτός αν υπάρξει κάποια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί και από το κοινοβούλιο.

Η προκάτοχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Theresa May, είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά το κοινοβούλιο την απέρριψε τρεις φορές.

Ο Τζόνσον θέλει εκτός το αποκαλούμενο «backstop», τις εφεδρικές διατάξεις ασφαλείας σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, – το μόνο πράγμα που οι βουλευτές δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με ενεργητικό και αποφασιστικό τρόπο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο Johnson.

«Ενώ ενθαρρύνω στις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει η βούληση να μιλήσουμε για εναλλακτικές λύσεις στην αντιδημοκρατική δικλείδα ασφαλείας, είναι καιρός και οι δύο πλευρές να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους.

«Η αύξηση των συναντήσεων και των συζητήσεων είναι απαραίτητη για να έχουμε την ευκαιρία να έχουμε συμφωνία όταν θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου – χωρίς πλέον αν και αλλά».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit για τον Johnson είναι ο David Frost. Θα συνοδευθεί στις Βρυξέλλες από διάφορους αξιωματούχους, ανάλογα με την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων σε θέματα τελωνείων, ρυθμιστικών θεμάτων και εμπορικής πολιτικής, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Βρετανία δήλωσε ότι οι τεχνολογικές εναλλακτικές λύσεις για τους ελέγχους στα σύνορα θα πρέπει να είναι δυνατές έως ότου χρειαστεί η δικλείδα ασφαλείας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, προκαλώντας σκεπτικισμό από την ΕΕ.

«Οι μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν δείξει ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε κάποια απόσταση μεταξύ τους σε βασικά θέματα αλλά ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν σκληρά για να βρουν έναν δρόμο», ανέφερε σε δήλωσή του το γραφείο της Downing Street του Johnson.

«Οι ομάδες σκοπεύουν να περάσουν από μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αδιεξόδου γύρω από το backstop.

«Ο Πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία εκτός και αν η συμφωνία αποχώρησης ανοίξει ξανά και η δικλείδα ασφαλείας τεθεί εκτός», πρόσθεσε.

X