Συμβούλιο της Ευρώπης: οι υποψηφιότητες για νέο Γενικό Γραμματέα

Caption from CoE Opening Ceremony for the Signature of the Protocol amending the Convention for the Protection of Persons with regard to the Automated Processing of Personal Data - [Candice Imbert © Council of Europe]

Τέσσερις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τους επόμενους μήνες την εκλογή τους στη θέση του Γενικού Γραμματεα του Συμβουλίου της Ευρωπης. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, όλοι με θητεία σε θέση Υπουργού Εξωτερικών. Οι υποψήφιοι προέρχονται από Βέλγιο, Ελλάδα, Κροατία και Λιθουανία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι υποψηφιότητες αυτές, αλφαβητικά, είναι:

  • Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, μέλος του Κοινοβουλίου της Ελλάδας
  • Άντριους Κουμπίλιους, πρώην πρωθυπουργός, μέλος του Κοινοβουλίου (Seimas) της Λιθουανίας
  • Μαρία Πετσίνοβιτς, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας.
  • Ντιντιέ Ρεντέρ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργός Άμυνας του Βελγίου

Σημειώνεται, ως ασυνήθιστο, ότι η υποψηφιότητα της Ελληνίδας Ντόρας Μπακογιάννη δεν υποβλήθηκε από την Ελλάδα αλλά από την Κύπρο.

Η Επιτροπή Υπουργών θα συνομιλήσει με καθέναν από τους τέσσερις υποψήφιους ξεχωριστά τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019.

Η θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκινά την 1η Οκτωβρίου 2019.

X