Συμβούλιο της Ευρώπης: Η εκστρατεία υπέρ του Brexit πυροδότησε ξενοφοβικά συναισθήματα

Φυλλάδια εναντίον των Πολωνών που κυκλοφορούσαν κατά χιλιάδες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. [Twitter]

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα (4 Οκτωβρίου) την ανησυχία του για την άνοδο της ρατσιστικής βίας στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του «αισθήματος εναντίον των ξένων».

Το Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως φύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι οι λαϊκές εφημερίδες (tabloid) πυροδότησαν ρητορική μίσους, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπηση τους για τη ραγδαία αύξηση της βίας εναντίον των Μουσουλμάνων.

Σε μια έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) καταδίκασε τη «σημαντική δυσανεξία στον πολιτικό λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τομέα της μετανάστευσης».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η ρατσιστική βία βρίσκεται σε άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια στιγμή που βλέπουμε ανησυχητικά παραδείγματα μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους  στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, ακόμη και μεταξύ των πολιτικών», δήλωσε ο πρόεδρος της ECRI Κρίστιαν Αχλουντ.

«Το δημοψήφισμα για το Brexit φαίνεται να έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του αισθήματος εναντίον των ξένων », γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να λάβουν οι βρετανικές αρχές τα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται στην έκθεσή μας, ως προτεραιότητα.»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι υποστηρικτές του Brexit βάσισαν σε μεγάλο βαθμό την εκστρατεία τους στη μετανάστευση, καθώς και στην ανάγκη να ανακτήσουν τον έλεγχο στα σύνορα της Βρετανίας.

Το «σμήνος» μεταναστών του Κάμερον

Εκτός από τη «μισαλλοδοξία» που είπε προωθήθηκε από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), η έκθεση ασκεί επίσης κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όταν  τον Ιούλιο του 2015 έκανε λόγο για ένα «σμήνος» μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν Βρετανία.

Η έκθεση δεν ήταν καθόλα αρνητική: χαιρέτισε «μεταξύ άλλων, την έναρξη ισχύος του Νόμου για την Ισότητα του 2010 και την εν γένει ισχυρή νομοθεσία κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα».

Η έκθεση έκανε επίσης αναφορά στο «νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης κατά των εγκλημάτων μίσους και στις ουσιαστικές προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στη στάση» απέναντι στην εν λόγω κοινότητα.

The ECRI produces regular reports on racism and intolerance and makes recommendations to the 47 member states of the Council of Europe.

X