Συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για τη ζώνη ασφαλείας της Συρίας

[Council on Foreign Relations]

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Τετάρτη (7 Αυγούστου) για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων στην Τουρκία για το συντονισμό και τη διαχείριση μιας σχεδιασμένης ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, μια κίνηση που φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες επικείμενης τουρκικής στρατιωτικής δράσης.

Οι δύο χώρες έδωσαν λίγες λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία προέκυψε έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών και μήνες αδιεξόδου για το κατά πόσο η ζώνη ασφαλείας έπρεπε να επεκταθεί στη Συρία και ποιος θα έπρεπε να την επιτηρεί.

Η προτεινόμενη ζώνη αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας ζώνης εδάφους που εκτείνεται σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της Συρίας με την Τουρκία, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από την κουρδική οργάνωση YPG που αγωνίστηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα βλέπει τους YPG ως τρομοκράτες που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σπάσουν τους δεσμούς τους με την κουρδική οργάνωση.

Η Τουρκία έχει στείλει δυο φορές δυνάμεις στη βόρεια Συρία τα τελευταία τρία χρόνια για να επιστρέψει πίσω μαχητές της YPG και του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα και ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι επίκειται μια τρίτη εισβολή, με στόχο το ελεγχόμενο από τους YPG έδαφος ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα την Τετάρτη μαζί με τον ομόλογό του από την Ουκρανία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προχωρήσει με «πραγματικά θετική» κατεύθυνση.

Η διαδικασία σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας θα αρχίσει με το κέντρο λειτουργίας που διαμορφώνεται, ανέφερε.

«Αυτό που πραγματικά είχε σημασία εδώ εδώ ήταν το θέμα αυτού του βήματος στα ανατολικά του Ευφράτη, και αυτό τώρα γίνεται πραγματικότητα μαζί με τους Αμερικανούς», πρόσθεσε.

Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι συμφώνησαν για την «ταχεία εφαρμογή των αρχικών μέτρων για την αντιμετώπιση των φόβων της Τουρκίας για την ασφάλεια».

Είπαν επίσης ότι η ασφαλής ζώνη θα πρέπει να είναι ένας «διάδρομος ειρήνης» και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Σύριοι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Καμία από τις πλευρές δεν είπε αν είχαν ξεπεράσει δύο βασικά σημεία που τους χώριζαν.

X