Στρατηγική Πυξίδα: Συζήτηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ για την Ουκρανία

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι ρωσικές προτάσεις για τον τρόπο επίλυσης της αντιπαράθεσης «αντιβαίνουν στις αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας». [EPA-EFE/FRED TANNEAU]

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ στην γαλλική πόλη Βρέστη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένα βήματα για να απαντήσει στο ζήτημα της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης, ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι ρωσικές προτάσεις για τον τρόπο επίλυσης της αντιπαράθεσης «αντιβαίνουν στις αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» και δήλωσε ότι το θέμα πρόκειται να είναι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης» έως και την Παρασκευή, που ολοκληρώνεται η άτυπη υπουργική σύνοδος.

«Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η ΕΕ πρέπει τώρα να καθορίσει τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την τάξη ασφαλείας της Ευρώπης και τις αρχές που τη στηρίζουν, οι οποίες απειλούνται σαφώς σήμερα», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του νωρίτερα την ίδια ημέρα.

«Μπαίνοντας σε αυτή τη συνάντηση δύο πράγματα είναι σαφή: πρέπει να καταλήξουμε σε μια ενιαία θέση της ΕΕ και πρέπει να τεκμηριώσουμε τον ρόλο μας, υποστηρίζοντάς τον με συγκεκριμένα σχέδια δράσης, δηλαδή όχι μόνο για το τι πιστεύουμε ή θέλουμε, αλλά για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του έγιναν ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, εάν οι ιδέες που διατυπώθηκαν για μια δική του προσέγγιση της πρότασης ασφάλειας της ΕΕ προς τη Ρωσία θα ήταν εποικοδομητικές, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Ευρώπη ήταν ήδη στο τραπέζι» στις συνομιλίες της Τετάρτης.

«21 από αυτούς είναι στην πραγματικότητα επίσης μέλη της ΕΕ, συναντούν τη Ρωσία και κάθονται γύρω από το τραπέζι του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και συζητούν απευθείας με τη Ρωσία για τέσσερις ώρες όλες τις πτυχές μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε.