«Στρατηγική πρόκληση» η Ρωσία στη νέα Στρατηγική Ασφάλειας της ΕΕ

Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. [Unión Europea en Perú/Flickr]

Μέχρι την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήριζε τη Ρωσία ως “στρατηγικό εταίρο” της. Αλλά στη νέα παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του Ιουνίου, το μπλοκ θα χαρακτηρίσει τη Ρωσία “στρατηγική πρόκληση”, δήλωσαν χθες (30 Μαΐου) διπλωματικές πηγές.

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας το 2003 που θεσπίστηκε από τον Χαβιέ Σολάνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν εντολή στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, να προετοιμάσει μια νέα παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την καθοδήγηση των παγκόσμιων δράσεων της Ένωσης στο μέλλον. Η στρατηγική θα παρουσιαστεί από την Μογκερίνι στους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής 28-29 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Η Μογκερίνι ήταν η πρώτη που είπε το Σεπτέμβριο του 2014, λίγο πριν από τον διορισμό της ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον «στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ.

Μιλώντας σε ένα μικρό αριθμό δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι το σχέδιο κειμένου της Παγκόσμιας Στρατηγικής έχει ελαφρώς κοπεί κάτω από 25 σελίδες “ίσως 20″, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, προσπαθεί να «διαγράψει τα ερεθιστικά στοιχεία» από το αρχικό της σχέδιο.

Οι “κόκκινες γραμμές”

Όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές» που επικαλούνται ορισμένα κράτη μέλη, ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στα θέματα του ασύλου, της μετανάστευσης, της Ρωσίας, τη διεύρυνση της ΕΕ, την πολιτική άμυνας και την ενεργειακή πολιτική.

Αλλά περιέγραψε ως «θετική» τη γενική διάθεση μεταξύ των χωρών μελών για το κείμενο, προσθέτοντας ότι κάποιοι βρήκαν το κείμενο “λίγο μακρύ», αλλά και «όχι και πολύ ευανάγνωστο για το ευρύ κοινό».

Αναφορικά με τη Ρωσία, είπε ότι η βάση της γλώσσας που χρησιμοποιείται στο σχέδιο είναι οι “Πέντε αρχές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2016. Όμως πρόσθεσε ότι κάποιες χώρες βρισκουν την τρέχουσα ορολογία υπερβολικά περιοριστική και ήθελαν να την μαλακώσουν , ενώ άλλοι επέμεναν ότι η χώρα θα πρέπει να ονομαστεί ως επιτιθέμενη στην Ουκρανία.

«Το κύριο μέρος αυτής της γλώσσας είναι περιορισμένη σχέση με τη Ρωσία σε θέματα άλλων συμφερόντων. […] Η Ρωσία, όπως θυμάμαι, θα επισημανθεί ως “στρατηγική πρόκληση». Όχι εταίρος, όχι αντίπαλος, αλλά μια στρατηγική πρόκληση, η οποία νομίζω ότι είναι πολύ καλή διπλωματική γλώσσα”, είπε.

X