Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα βρίσκεται ψηλά στη νέα στρατηγική ατζέντα του ΝΑΤΟ

EPA-EFE / KIMMO BRANDT

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια επικαιροποιημένη στρατηγική. To δόγμα «Ενεργός δέσμευση, σύγχρονη άμυνα» χρονολογείται από το 2010. [EPA-EFE / KIMMO BRANDT]

Η Κίνα θέτει προκλήσεις εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη από μια επικαιροποιημένη στρατηγική, καθώς ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του τα παλιά δόγματα. Η τρέχουσα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ με τίτλο “Ενεργός συμμετοχή, σύγχρονη άμυνα”, χρονολογείται από το 2010. Η νέα στρατηγική θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Ως νέα στοιχεία από την τελευταία στρατηγική, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε την κατοχή της Κριμαίας, την κλιματική αλλαγή και τις αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων που προκαλούνται από την άνοδο και τις ενέργειες της Κίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προκλήσεις αποτελούν ακόμα οι επενδύσεις της σε υποδομές, όπως το 5G, τα ζητήματα του κυβερνοχώρου και η στρατιωτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φτάσουν και στην Ευρώπη.

Πάντως, ακόμη και αν η Κίνα δεν συμμερίζεται τις δυτικές αξίες, το ΝΑΤΟ δεν τη θεωρεί αντίπαλο. Αντίθετα, η συμμαχία θέλει να ενισχύσει τον διάλογο με την Κίνα, λόγω της επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο, επεσήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι ΝιινίστοΤο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από πρέσβεις κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τον Γενικό Γραμματέα του, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές σε νέα μέλη που πληρούν τα κριτήρια. Η Φινλανδία, μαζί με τη Σουηδία, θεωρείται στενός εταίρος και εκτιμάται η ικανότητά της να διεξάγει διάλογο με τη Ρωσία. Ο Γενικός Γραμματέας λίγο πολύ αγνόησε την ερώτηση σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και δέκα δυτικών χωρών για τη μεταχείριση του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε προτού υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες μέσω της διπλωματικής οδού.