Στόλτενμπεργκ: Ευκαιρία για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου – Μπλίνκεν: Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Συμμαχία είναι ισχυρή

Stoltenberg_Blinken [ΑΠΕ - ΜΠΕ]

Τον υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν καλωσόρισε στο ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ευκαιρία για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη διατλαντική σχέση.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παγκόσμιες προκλήσεις: τις δραστηριότητες αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, την απειλή της τρομοκρατίας, κυβερνοεπιθέσεις, διάδοση των πυρηνικών όπλων, την άνοδο της Κίνας και τον αντίκτυπο στην ασφάλεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής» και τόνισε ότι «καμία χώρα και καμία ήπειρος δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις».

Άντονι Μπλίνκεν: Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Συμμαχία είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα

Tα συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης στο Κολοράντο εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ‘Αντονι Μπλινκεν ανέφερε ότι «θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία, να διαβεβαιώσουμε ότι είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν».

Σχετικά με τον Nord Stream 2, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ» και προσέθεσε ότι μπορεί να «υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλως στενών εταίρων και συμμάχων».

Αυστηρή προειδοποίηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς το Βερολίνο για τον Nord Stream 2

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι ο υπό κατασκευήν αγωγός Nord Stream 2 ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία αντιβαίνει στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπονομεύει την Ουκρανία, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην σύνοδο των ομολόγων του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την υποδοχή του από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι προτίθεται να θέσει το θέμα του Nord Stream 2 στον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας κατά την συνάντησή τους.

Η Γερμανία εννοεί και συνεχίζει την κατασκευή του Nord Stream 2, παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Ουάσινγκτον εδώ και μία δεκαετία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υπάρξει πολύ σαφής, πιστεύει ότι η ιδέα του αγωγού είναι κακή, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν τέλει έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους στόχους ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χωρίς περιφράσεις ο Αντονι Μπλίνκεν.

«Δύναται να υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλων στενών εταίρων και συμμάχων», είπε προειδοποιώντας ότι ο αμερικανικός νόμος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο του Nord Stream 2.

Ο επίμαχος αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, στερώντας της σημαντικούς πόρους από δικαιώματα διέλευσης. Παράλληλα, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, αποδυναμώνοντας τα ευρωπαϊκά κράτη και ανταγωνίζεται το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και μπορεί να παραδοθεί κατά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και δεσμεύθηκε για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνησή της.

Σε ό, τι αφορά την αποστολή στο Αφγανιστάν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η αξιολόγηση των επιλογών από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι θέλει να ακούσει και να συζητήσει με τους νατοϊκούς συμμάχους της Ουάσινγκτον κατά τις προσεχείς δύο ημέρες στην Ουάσινγκτον.

«Πήγαμε μαζί, προσαρμοστήκαμε μαζί και, στην σωστή χρονική στιγμή, θα αποχωρήσουμε μαζί», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αντονι Μπλίνκεν: «Παρά τις διαφορές, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν ισχυρά συμφέροντα να κρατήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη Συμμαχία»

Η Ατλαντική Συμμαχία μπορεί να αναδειχθεί ισχυρότερη έπειτα από μία περίοδο εσωτερικών διαιρέσεων και πρέπει να κρατήσει την Τουρκία στον πυρήνα των διατλαντικών δεσμών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά την πρώτη επίσκεψή του σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Παρά τις δημόσιες διαφορές με την Αγκυρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν ισχυρά συμφέροντα να κρατήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στην Συμμαχία.
«Η Τουρκία είναι ένας παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι είναι και προς το συμφέρον της Αγκυρας η παραμονή στην Ατλαντική Συμμαχία.

X