Στο ζενίθ ο ευρωσκεπτικισμός στη Βρετανία ενόψει των εκλογών

[Garry Knight/Flickr]

Ο ευρωσκεπτικισμός στη Μεγάλη Βρετανία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση της NatCen Social Research, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (26 Μαρτίου), αναφέρει ότι το 63% των Βρετανών είναι ευρωσκεπτικιστές, δηλαδή είτε θέλουν η χώρα τους να φύγει από την ΕΕ ή να μειωθούν οι αρμοδιότητες των Βρυξελλών.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ συλλήβδην, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 1985.

Παρά την αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών αισθημάτων, η πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να θέλει να παραμείνει στην ΕΕ. Αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη στήριξη για τη μείωση των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, ανέφερε η έκθεση.

Στην ευθεία ερώτηση μεταξύ εξόδου από την ΕΕ ή παραμονή σε αυτή ως μέλος, το 57% είπαν ότι ήθελαν να μείνουν , ενώ το 35% θέλει να φύγει.

Στην ίδια ερώτηση με μια σειρά επιλογών, και όχι απλώς μέσα ή έξω από την ΕΕ, το ποσοστό που επιθυμούσε να φύγει μειώθηκε στο 24%. 38% ήθελε να μείνει στην ΕΕ, αλλά και να μειωθούν οι εξουσίες της.

Όχι σημαντική αύξηση του ευρωσκεπτικισμού

Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αυτή είναι η 32η τέτοια έκθεση και παίρνει τον σφυγμό της κοινής γνώμης στις πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές εξελίξεις.

Πολιτικά, τα τελευταία πέντε χρόνια σημαδεύτηκαν από την άνοδο του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καθώς και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος για την συμμετοχή στην ΕΕ από τους Συντηρητικούς.

Παρ ‘όλα αυτά, η έρευνα δείχνει ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα επίπεδα του ευρωσκεπτικισμού από το 2005.

Η τελευταία μεγάλη ριζική αλλαγή στην κοινή γνώμη ήρθε το 1996, μετά την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές βρετανικού βοείου κρέατος πάνω από τους φόβους σχετικά με τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Πριν από αυτό, όχι περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ορίστηκαν ως ευρωσκεπτικιστές. Μετά την απαγόρευση, πάνω από το ήμισυ της κοινής γνώμης του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάστηκαν ως ευρωσκεπτικιστές.

Ταυτότητα

Η έρευνα για το 2015 έδειξε ότι μόνο το 15% των Βρετανών πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως Ευρωπαίοι. Αυτό έχει παραμείνει σχετικά σταθερό από το 1996.

Από εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως Ευρωπαίοι, 7% θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ, αν και πολλοί εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί απέναντι τα θεσμικά όργανα. 43% που αισθάνονται Ευρωπαίοι είπαν ότι θέλουν οι εξουσίες της ΕΕ να μειωθούν.

Η υποστήριξη για μια βρετανική έξοδο από την ΕΕ αυξήθηκε κατά κύριο λόγο στον τομέα του πληθυσμού που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως Ευρωπαίοι, και σήμερα ανέρχεται στο 40%.

Υπάρχει όφελος;

Οι περισσότεροι (42%) δεν πιστεύουν ότι ισχυρότεροι δεσμοί με την ΕΕ θα κάνουν κάποια διαφορά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, περισσότεροι Βρετανοί πιστεύουν ότι ισχυρότεροι δεσμοί θα ωφελήσουν την οικονομία (35%) και 17% ότι θα την αποδυναμώσουν.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια ισχυρότερη υποστήριξη για τα οικονομικά οφέλη της ΕΕ από ό,τι το1997, όταν έγινε το ερώτημα πρώτη φορά, παρά την επίδραση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Μετανάστευση

Όσον αφορά στο θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης της ΕΕ, το 41% δήλωσε ότι το κόστος υπερβαίνει τα οφέλη. Μόνο το 17% πιστεύει ότι τα οφέλη είναι τουλάχιστον ισάξια με το κόστος.

Αλλά το 69% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τους Βρετανούς πολίτες να είναι σε θέση να εργαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

EurActiv

X