Στο Βερολίνο με Μέρκελ και Μακρόν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

[flickr]

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρίσκονται στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου, σε μια συνάντηση που θα διοργανώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα από τα κύρια θέματα αναμένεται να είναι η διακοπή του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ωστόσο, ούτε το Βελιγράδι ούτε η Πρίστινα περιμένουν πολλά από τη συνάντηση, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να υποχωρήσει.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έρθει στο Βερολίνο μέσω του Πεκίνου, επιστρέφοντας από το διεθνές φόρουμ Μια Ζώνη Ένας Δρόμος, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Βούτσιτς, ο Πούτιν έχει υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξει το Βελιγράδι στην επίλυση του θέματος του Κοσόβου και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βλάψει τη Σερβία. Ο Βούτσιτς αρνείται να επαναλάβει το διάλογο στις Βρυξέλλες, έως ότου η Πρίστινα καταργήσει τους φόρους που επέβαλε στα σερβικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Hashim Thaçi είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για διπλή κυριαρχία, αυτονομία, λύση τύπου «σερβοβοσνιακό κράτος» ή οποιοδήποτε συμβιβαστικό μοντέλο στη διάσκεψη κορυφής, αλλά ότι ενδέχεται να συζητηθεί η αμοιβαία αναγνώριση του Κοσόβου και της Σερβίας.

«Στο Βερολίνο, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες, διαπραγματεύσεις ή συμφωνίες», δήλωσε ο Thaçi.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

X