Στο χείλος του γκρεμού η Βρετανία για τις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liam Fox

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liam Fox [Will Oliver/EPA/EFE]

Η αντιμετώπιση των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες μετά το Brexit πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «επείγουσα προτεραιότητα», προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει να φτάσει «στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιούν οι Βρετανοί βουλευτές.

Η προειδοποίηση, που συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (7 Μαρτίου), προσθέτει ότι “εάν η κατάσταση δεν συνεχίσει ως έχειν, υπάρχει πιθανότητα να προκύψει ένα τίμημα”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί η ΕΕ να συμφωνήσει στο να αντιμετωπίζεται η Βρετανία ως de facto μέλος κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών που πιθανόν θα ακολουθήσει μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Αυτό θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εταίρος σε περίπου 40 εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ που ισχύουν επί του παρόντος, καλύπτοντας 70 χώρες. Οι συμμετέχουσες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% του εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμπορικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να «αποκόψει και να επικολλήσει» τις εμπορικές συμφωνίες στο βρετανικό δίκαιο μετά τον Μάρτιο του 2019. Οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι καμία τρίτη χώρα δεν έχει αντιρρήσεις για την επιβολή του εμπορικού συμφώνου της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ωστόσο, αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Κορέας, έχουν υπαινιχθεί ότι θα απαιτήσουν πρόσθετες παραχωρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προτού συμφωνήσουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνίες τους.

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liam Fox αρχικά υποσχέθηκε ότι το τμήμα του, το οποίο δημιουργήθηκε από την Theresa May τον Ιούλιο του 2016, θα μπορούσε να αναπαράγει τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ από την ημερομηνία του Brexit και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες.

«Απλά δεν θα μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες προσφορές (από την ΕΕ) τον Απρίλιο του 2019», δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Λόρδος Price στους βουλευτές τον Ιανουάριο.

«Είναι δύσκολο να μην το θεωρήσουμε ως παραδοχή ότι η πολιτική διαπραγμάτευσης νέων συμφωνιών μέχρι το Μάρτιο του 2019 μπορεί να μην επιτευχθεί και να αποτύχει», καταλήγει η έκθεση των βουλευτών.

«Η προσέγγιση που έκανε το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ότι επρόκειτο να έχουμε όλες αυτές τις συμφωνίες μέχρι το Μάρτιο του 2019. Για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν ήταν ποτέ δυνατό”, δήλωσε στην EURACTIV ο Sam Lowe, από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων.

Η αντιμετώπιση περισσότερων από 700 διεθνών συμφωνιών αποτελεί επίσης πρόκληση για τις νομικές υπηρεσίες της ΕΕ.

Η έκθεση προσθέτει επίσης ότι «η συνεχιζόμενη συμμετοχή σε μια τελωνειακή ένωση και η ενιαία αγορά με την ΕΕ θα ήταν η προσέγγιση που είναι λιγότερο πιθανό να διακινδυνεύσει την επιστροφή στα σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία».