Στήριξη στην Τουρκία από Γιούνκερ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πρωτοχρονιάς

Reina Club, 2011. [Ayla/Flickr]

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δεσμεύτηκε στην Τουρκία για την «συνεχή υποστήριξη» της ΕΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας χθες (1η Ιανουαρίου), μετά την επίθεση την Πρωτοχρονιά σε νυχτερινό κέντρο, η οποία στοίχισε την ζωή σε 39 ανθρώπους.

Κανένας ύποπτος δεν έχει ακόμη συλληφθεί στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές για τον εντοπισμό του ενόπλου, μετά την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο η οποία άφησε δεκάδες τραυματίες. Ήταν η τελευταία τρομοκρατική επίθεση του 2016 στην Ευρώπη, και μια από τις πιο θανατηφόρες, ακολουθώντας εκείνη στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η οποία άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

Την ευθύνη ανέλαβε με δήλωσή του το Ισλαμικό Κράτος. Σε δήλωσή του, ο Γιούνκερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, προσθέτοντας ότι «Είναι κοινή μας ευθύνη να καταστείλουμε την τρομοκρατία. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω και μέσω εσάς τον λαό της Τουρκίας ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην συνεχή υποστήριξή μας σε αυτή την προσπάθεια.»

«Προσωπικά και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε εσάς και την αλληλεγγύη μου προς τα θύματα και τους αγαπημένους τους.» Μέχρι στιγμής, οι νεκροί περιλαμβάνουν πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, την Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Τυνησία, το Κουβέιτ και το Ισραήλ, καθώς και μια βελγική-τουρκική διπλή ιθαγένεια και μια καναδική-ιρακινή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι τρεις από τους πολίτες της σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση.

Ηγέτες από όλον τον κόσμο, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέχρι και τον Πάπα Φραγκίσκο καταδίκασαν την επίθεση, ενώ Τούρκοι ηγέτες υποσχέθηκαν σκληρά αντίποινα. Εκτός από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης μιας βομβιστικής επίθεσης έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο, στην οποία σκοτώθηκαν 46 άτομα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε σε δήλωση του ότι η Τουρκία θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία «μέχρι το τέλος». Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι βρίσκονται σε οριακό σημείο αυτή την στιγμή, με τις ενταξιακές συνομιλίες παγωμένες, και την συμφωνία της Βαλέτα του 2015 για την επαναπροώθηση των μεταναστών ανταλλαγής εξαιρετικά επισφαλής από την στιγμή που η Κωνσταντινούπολη συνεχίζει την καταστολή σε υποτιθέμενους συνωμότες οι οποίοι στόχευαν την ανατροπή του Ερντογάν το 2016.

Στις 19 Δεκεμβρίου – την ίδια ημέρα με την επίθεση του Βερολίνου – ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δολοφονήθηκε δημοσίως στα εγκαίνια μιας έκθεσης τέχνης.

X