Στην Κριμαία ο Πούτιν εν μέσω εντάσεων και ασκήσεων πολέμου

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε την Κριμαία στισ 19 Αυγούστου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε την Κριμαία στις 19 Αυγούστου, μια μέρα μετά τις ασκήσεις πολέμου στην περιοχή, και είπε ότι ελπίζει πως η Ουκρανία θα επιδείξει «κοινή λογική» όσον αφορά στην επίλυση της διπλωματικής κρίσης στη χερσόνησο.

Δύο χρόνια μετά τη βίαιη προσάρτηση της χερσονήσου από ρωσικά στρατεύματα, η Κριμαία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς έντασης, μετά τις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου προς το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα για αποστολή σαμποτέρ που συγκρούστηκαν με τα ρωσικά στρατεύματα.

Το Κίεβο, το οποίο έχει επίσης εμπλακεί σε πόλεμο δύο ετών με φιλορώσους αυτονομιστές σε δύο ανατολικές επαρχίες, αρνείται το περιστατικό και το χαρακτηρίζει ως κατασκεύασμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια νέα ρωσική εισβολή.

Ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί απειλητική για ρητορική, υποσχόμενος απροσδιόριστα «αντίμετρα», και έχει συσσωρεύσει στρατεύματα εν όψει μιας μεγάλης στρατιωτικής άσκησης τον επόμενο μήνα.

Την Παρασκευή αναφέρθηκε και πάλι στην κρίση, ανοίγοντας μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του σε μια αεροπορική βάση κοντά στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κριμαία μετά τις αρχικές κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας.

«Είναι σαφές ότι έχουμε συγκεντρωθεί για ένα πολύ γνωστό λόγο μετά το περίφημο περιστατικό, αφού εμποδίσαμε προσπάθειες από ομάδες στρατού της Ουκρανίας να εισέλθουν στο έδαφος (μας)», είπε.

«Με βάση όλα τα γεγονότα, οι εταίροι μας στο Κίεβο έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν την κατάσταση. Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με αυτή τη μέθοδο κλιμάκωσης. Έχει μεγάλη ιστορία και μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς αλλά όχι πάντα.»

«Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι μια τελική επιλογή … και ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει», πρόσθεσε.

Ασκήσεις πολέμου

Την Πέμπτη, οι ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις έκαναν εξάσκηση στη γρήγορη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στην Κριμαία, η οποία αποτελεί ήδη μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου, σε μια άσκηση logistics που προαναγγέλλει μεγαλύτερες ασκήσεις πολέμου προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, περίπου 2.500 στρατιώτες και 350 τεθωρακισμένα οχήματα συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μια ανακωχή φαντάζει όλο και πιο επισφαλής.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αποκλείει την ειπιβολή στρατιωτικού νόμου και ένα νέο κύμα στρατιωτικής κινητοποίησης, αν η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία επιδεινωθεί.

Την Παρασκευή ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία για να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία της να εφαρμόσει μια ειρηνευτική συμφωνία που καλύπτει τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή που είναι γνωστή ως Ντονμπάς.

Ενώ η μάχη που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στο Ντονμπάς έχει υποχωρήσει από τις αρχές του 2015, φιλορώσοι αυτονομιστές εκεί ανταλλάσσουν τακτικά πυρά με τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία εφαρμογής των όρων ανακωχής, που είναι γνωστή ως η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ .

Παρά το γεγονός ότι το Κίεβο πιστεύει ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για περισσότερες εχθρικές πράξεις, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να αποκτήσει διπλωματική επιρροή, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει την πιο πρόσφατη κρίση για να παροτρύνει τη Δύση να πιέσει την Ουκρανία να κάνει περισσότερα για την τήρηση των συμφωνιών.

«Παρά τις έντονες δηλώσεις του Πούτιν, και τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας, η IHS Markit συνεχίζει να έχει την άποψη ότι η Ρωσία δεν ετοιμάζεται για μια επικείμενη απροκάλυπτη εισβολή», δήλωσε ο Άλεξ Κόκτσαροφ, κύριος αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρίας με βάση το Λονδίνο.

«Με το να κατηγορεί την Ουκρανία για τρομοκρατία και τη συσσώρευση στρατιωτικών απειλών, η Ρωσία προσπαθεί να αποδυναμώσει τη δυτική υποστήριξη στο Κίεβο και να πιέσει τόσο τη Δύση όσο και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για επίλυση στο Ντονμπάς με τους όρους της Μόσχας.»

X