Στη Ρωσία ο Μπορέλ – Η πρώτη επίσκεψη Αντιπροέδρου της ΕΕ από το 2017

Τζουζέπ Μπορέλ - borel [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζουζέπ Μπορέλ θα ταξιδέψει στη Ρωσία έως το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της ΕΕ στη Ρωσία από το 2017. Η επίσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους Ρώσους συνομιλητές ενόψει της στρατηγικής συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε γειτονικές χώρες, για τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά, για την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού και για την κλιματική αλλαγή. Η πρόσφατη δηλητηρίαση, κράτηση και καταδίκη του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ, ως πολιτικά υποκινούμενη και αντίθετη προς τις υποχρεώσεις της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία γενικότερα, θα αποτελέσουν επίσης μέρος της ατζέντας του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ρωσικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στη Μόσχα.

Πριν από την επίσκεψη, ο κ. Μπορέλ δήλωσε: «Η σχέση με τη Ρωσία είναι μία από τις πιο πολύπλοκες σχέσεις της ΕΕ. Οι πρόσφατες εξελίξεις απλώς υπογραμμίζουν περαιτέρω την ανάγκη να επισκεφθώ τη Μόσχα. Ωστόσο, πέρα από τα ζητήματα προστριβής, υπάρχουν και τομείς όπου η ΕΕ και η Ρωσία συνεργάζονται ήδη ή πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο, που απαιτούν επειγόντως την προσοχή μας.»

Μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ και ο υπουργός κ. Λαβρόφ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11:15 ώρα Ελλάδος, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ευρώπη μέσω δορυφόρου (EbS).

X