Σουηδία και Φινλανδία συζήτησαν με την Τουρκία το αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα συναντηθούν με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (20 Ιουνίου)», έγραψε εκπρόσωπος της αμυντικής συμμαχίας στην SVT. [EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD]

Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας σε συνάντηση που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς η Άγκυρα κατέθεσε έναν κατάλογο αιτημάτων για την έγκριση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση η Στοκχόλμη να διακόψει κάθε δεσμό με την πολιτοφυλακή YPG που μάχεται το ISIS και την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και η Σουηδία να αρχίσει να εξάγει όπλα στην Τουρκία.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα συναντηθούν με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (20 Ιουνίου)», έγραψε εκπρόσωπος της αμυντικής συμμαχίας στην SVT.

Στόχος της συνάντησης ήταν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια που είχε εκφράσει προηγουμένως η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Μιλάμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλες ανησυχίες που έχει εκφράσει η Τουρκία. Κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη (16 Ιουνίου) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες.

Δεν είναι σαφές ποια πρόοδος έχει σημειωθεί, αν έχει σημειωθεί, από τη σουηδική πλευρά. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει και αυτή τη συνάντηση.

«Υπάρχουν διάφορες διπλωματικές προσπάθειες σε εξέλιξη. Αποφεύγουμε να σχολιάσουμε περαιτέρω σχετικά με αυτό», γράφει η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωσή της στην SVT.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τις συνομιλίες μετριάζονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των σκανδιναβικών χωρών.

«Ελπίζω ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα πάνε καλά, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι ότι πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, έχουμε πολλή υπομονή», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε στο σουηδικό ραδιόφωνο SR Ekot.

Η Λίντε βρέθηκε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, ο οποίος, όπως και η Σουηδός ομόλογός του, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από τις συνομιλίες με την Τουρκία.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι αντιπροσωπείες από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να συναντηθούν με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να έχει κανείς τόσο υψηλές προσδοκίες. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ το οργανώνει αυτό, ότι συμμετέχουν στη συζήτηση», δήλωσε ο Χααβίστο στη Dagens Nyheter.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου και οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης.