«Σοβαρές οι επιπτώσεις» της κρίσης στο Αφγανιστάν για την Ε.Ε., σύμφωνα με ευρωβουλευτή

«Αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα τους». [European Parliament Media Service]

Σήμερα μόλις (7 Οκτωβρίου) πραγματοποιείται ένα υψηλού επιπέδου Φόρουμ για την μετεγκατάσταση των Αφγανών. Ταυτόχρονα η Λιθουανία και η Πολωνία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις επαναπροωθήσεις, ενώ ήδη ελληνικές αρχές στην περιοχή του Αιγαίου έχουν ξεκινήσει τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Από την άλλη η Ε.Ε. έχει αποτύχει μέχρι στιγμής στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν υπάρξει κύμα Αφγανών προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar, ο οποίος θα συμμετάσχει στο φόρουμ, είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα τους».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο EURACTIV, μάλιστα, δήλωσε ότι χρειάζεται να δούμε αυτό το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά, ώστε να τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν να φθάσουν μέχρι τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Μετά τα λόγια του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει «να χορεύει» στους ρυθμούς της Ε.Ε., ο López Aguilar συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξουμε γραμμή και αυτό «όχι μόνο επειδή απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά καθώς επίσης η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί πια αυτήν την πολιτική». Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την άλλη πλευρά, αλλά να γίνουν μέρος της λύσης του ζητήματος.

Το φόρουμ είναι πιθανό να σηματοδοτείται από τη θέση ορισμένων κρατών μελών που, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «έχουν εμμονή με το να εμποδίζουν τους Αφγανούς να καταφύγουν προς την Ε.Ε., καθώς και με την ιδέα να κλείσουν ξανά τα σύνορα και να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μαζική εισροή μεταναστών ή αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν».