Σουλτς εναντίον Τραμπ και Ρωσίας

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος στη Γερμανία για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε τις πολιτικές Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως «αντι-αμερικανικές» και τάχθηκε ενάντια στην άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας για το ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας.

16468799-10155055258629295-672472314-n

16468799-10155055258629295-672472314-n

Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα (1 η Φεβρουαρίου), ο Σουλτς δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις φιλελεύθερες αξίες. «αυτό που πράττει ο Τραμπ είναι αντιαμερικανικό», είπε ο Σουλτς, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο υπερασπίστηκε το διαφωτισμό, τη δημοκρατία και την ελευθερία. «Αν ο Τραμπ σχεδιάζει να κατεδαφίσει αυτό το οικοδόμημα, τότε θα του απαντήσω ως καγκελάριος: Αυτό δεν είναι η πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης», προσέθεσε ο Σουλτς.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες περασμένη εβδομάδα έδωσαν το χρίσμα στον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κατέβει ως αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο, και αυτή η κίνηση έκπληξη έχει ενισχύσει τη λαϊκή υποστήριξη για το κεντροαριστερό κόμμα.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, ο Σουλτς Schulz δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να αρθούν μόνο μετά την εφαρμογή και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του λεγόμενου σχεδίου ειρήνης του Μινσκ. «Εφόσον δεν εφαρμόζεται πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, οι κυρώσεις δεν μπορεί να αρθούν. Πρέπει να πω Πούτιν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να σέβεται και να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο», είπε ο Σουλτς.

Τα σχόλια του Σουλτς «ξεκαθάρισαν την στάση που θα ακολουθήσει σχετικά με τη Ρωσία μετά από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός του οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξη για μερική άρση των κυρώσεων για όσο διάστημα η Ρωσία εφαρμόζει ορισμένες πτυχές της συμφωνίας. Η Μέρκελ, μια από τους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής συμφωνίας, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να αρθούν άπαξ εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ.

Οι πολιτικές αποφάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οδηγούν σε μια «εντελώς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries σε συνέντευξη την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός θα κοστίσει σε ανάπτυξη και απασχόληση και στις δύο οικονομίες. Η Γερμανία είναι μία από τις σημαντικότερες εμπορικές χώρες του κόσμου, με εξαγωγές οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2015, ξεπερνώντας τη Γαλλία για πρώτη φορά από το 1961.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρώτες αποφάσεις πολιτικής του Τραμπ, ο Zypries δήλωσε στην Bild: «Αυτό που βλέπουμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών είναι ανησυχητικό και ενοχλητικό. Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση».

Την Τρίτη (31 Ιανουαρίου), ο κορυφαίος σύμβουλος για το εμπόριο του Τραμπ, ο Peter Navarro, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «κατάφωρα υποτιμημένο ευρώ» για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι παρατηρήσεις του έφεραν την αντίδραση της  Άνγκελα Μέρκελ η οποία απάντησε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ συνδέεται με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμία επιρροή στις αποφάσεις της ΕΚΤ για την ισοτιμία με τα άλλα νομίσματα.