Σλοβακία: Στη Μόσχα ο γενικός εισαγγελέας για υπογραφή συμφωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του

«Μέρος του μακροπρόθεσμου προγραμματισμένου επαγγελματικού ταξιδιού στη Μόσχα θα είναι επίσης η υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2022 και το 2023», γράφει σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία. [Shutterstock / ilikeyellow]

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Σλοβακίας Maroš Žilinka επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για τη Μόσχα την Τρίτη για να παραστεί στην 300η επέτειο από την ίδρυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα στη Ρωσία και να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον Ρώσο ομόλογό του Igor Krasnov. Ο Krasnov είναι τώρα αντιμέτωπος με τις κυρώσεις της ΕΕ λόγω της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Αυτό συμβαίνει μια εβδομάδα αφότου ο Žilinka επέκρινε την αμυντική συμφωνία μεταξύ της Σλοβακίας και των ΗΠΑ ως αντισυνταγματική και ως απειλή για τη σλοβακική κυριαρχία.

«Μέρος του προγραμματισμένου επαγγελματικού ταξιδιού στη Μόσχα θα είναι επίσης η υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2022 και το 2023», γράφει σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία.

Σε συνάντηση με τον Krasnov τον Ιούλιο, ο Žilinka μίλησε για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο γραφείων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός εξέλεξε τον Žilinka, αλλά οι εκπρόσωποι του συνασπισμού τον έχουν επανειλημμένα επικρίνει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται επίσης σε ανοιχτή σύγκρουση με τον υπουργό Άμυνας Jaroslav Nad, καθώς ο τελευταίος δήλωσε ότι ο Žilinka και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να σχολιάζουν θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Žilinka μίλησε στο παρελθόν για μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, υποβάλλοντας 35 σχόλια και συνιστώντας την κατάργησή της. Η συμφωνία θα επέτρεπε στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί διάφορα αεροδρόμια χωρίς ενοίκιο για δέκα χρόνια και θα απέφερε στις σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόμοια έγγραφα είχαν ήδη υπογράψει άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και των εταίρων στα ανατολικά σύνορά του.