Σλοβακία: διαρροή ηχογράφησης επιβεβαιώνει πολιτική διαφθορά υψηλού επιπέδου

[European Council]

Η Σλοβακία έχει κλονιστεί από την αποκάλυψη ηχογράφησης από το 2014, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο πρώην γενικός εισαγγελέας Dobroslav Trnka ήταν διεφθαρμένος και εκφοβισμένος από τον επιχειρηματία Marian Kocner.

Ο Trnka εξακολουθεί να είναι εισαγγελέας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ο Kocner κρατείται λόγω κατηγοριών για οικονομικές απάτες μεγάλης κλίμακας, αλλά και για το συμβόλαιο θανάτου του δημοσιογράφου Jan Kuciak το 2018. Η ηχογράφηση κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (14 Οκτωβρίου) από την εφημερίδα Dennik N και φέρεται να προέρχεται από το κινητό τηλέφωνο του Kocner, το οποίο κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Στη συνομιλία 70 λεπτών, ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τον εισαγγελέα Trnka ως υποδεέστερο και εξαπολύει απειλές θανάτου εναντίον του. Ο λόγος είναι ότι αφότου η θητεία του ως Γενικός Εισαγγελέας έληξε το 2011, ο Trnka προσπάθησε να εκβιάσει τον Jaroslav Hascak, διευθύνοντα σύμβουλο της ολιγαρχικής ομάδας Penta, με υποκλοπή ηχογράφησης, γνωστής στη Σλοβακία ως «Gorilla». Η Gorilla  υποτίθεται ότι θα αποδείξει ότι η Penta διέφθειρε δημόσιους υπαλλήλους κατά τη δεκαετία του 2000.

Στην ηχογράφηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Kocner λέει ότι ο Hascak τον έχει ήδη πληρώσει για την πρωτότυπη ηχογράφηση Gorilla. Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, η έρευνα για την υπόθεση δεν έχει ποτέ φθάσει στα δικαστήρια. Ο Hascak αρνείται ότι αγόρασε την εγγραφή Gorilla και εξακολουθεί να αμφισβητεί την αυθεντικότητά της.

Αν και οι Trnka και Kocner είναι γνωστοί ιστορικοί σύμμαχοι του κυβερνώντος Smer-SD, η έδρα του κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο επέμειναν τη Δευτέρα ότι το «Smer-SD δεν έχει καμία σχέση με τη Gorilla». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελλεγκρίνι, Αντιπρόεδρος της Smer-SD, πρότεινε τη Δευτέρα να αλλάξει το νόμο, έτσι ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ευθύνη για τους μεμονωμένους εισαγγελείς να περιορίζει τις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο σημερινός Γενικός Εισαγγελέας Jaromir Ciznar δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τον Trnka να παραιτηθεί από το γραφείο του εισαγγελέα, εκτός αν του απαγγελθούν κατηγορίες. Η αστυνομία δήλωσε ότι επεξεργάζεται την υπόθεση. Όσο για τον Kocner, πρόκειται να του απαγγελθούν κατηγορίες για τη δολοφονία του Jan Kuciak, ενώ οι διαρροές από το προσωπικό του αρχείο εξακολουθούν να δυσφημίζουν τους συμμάχους του που εργάζονται στην επιβολή του νόμου και είναι μέλη του Smer-SD.

X