Σλοβακία: Αγκάθι η ραγδαία άνοδος των νεοναζί ενόψει εκλογών

slovakia-3327695_960_720 [Pixabay]

Ανατροπή στα πολιτικά δεδομένα, ενόψει και των κρίσιμων εκλογών της 29ης Φεβρουαρίου, ενδέχεται να αποτελέσει η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Σλοβακία, απειλώντας τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον σημερινό συνασπισμό των Σολιαλδημοκρατών (Smer), των εθνικιστών του SNS και του Κόμματος της Ουγγρικής Κοινότητας.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει χαρακτηρισθεί από τη δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού Kotlebovski–LSNS (Λαϊκό Κόμμα της Νέας Σλοβακίας), του οποίου ηγείται ο δεδηλωμένος νεοναζί Μαριάν Κοτλέμπα. Οι σφυγμομετρήσεις το φέρουν στη δεύτερη θέση (μετά την ανάδειξή του σε πέμπτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές του 2016) με ποσοστό 11,7%, πίσω μόνον από τους Σοσιαλδημοκράτες του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι φετινές εκλογές φέρουν ακόμη το στίγμα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, τον Φεβρουάριο του 2018, που ερευνούσε την πολιτική διαφθορά, η οποία έχει σπιλώσει όλες τις κυβερνήσεις του 21ου αιώνα στη χώρα κι εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών αψιμαχιών ανάμεσα στα κόμματα.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς ανησυχεί ιδιαίτερα και την Πρόεδρο της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, μια οικολόγο δικηγόρο που από την άνοιξη του 2019, με 58,4% στις αντίστοιχες εκλογές, βρίσκεται στην κορυφή της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Αντίπαλός της τότε ήταν κι ο Κοτλέμπα, ο οποίος όμως έμεινε στο 10,39%.

Ο Κοτλέμπα ίδρυσε το κόμμα του υποστηρίζοντας πως είναι ο σχηματισμός «που θα πολεμήσει τις νέες κλοπές στην Σλοβακία από μέρους των πολιτικών και των παρασίτων». Στο πρόγραμμά του προάγει τη νομιμοποίηση της οπλοχρησίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, τη στροφή της εκπαίδευσης στη μεταλαμπάδευση των εθνικών και χριστιανικών ιδεωδών και τάσσεται υπέρ της σύστασης πολιτοφυλακών «από αξιοπρεπείς πολίτες».

Το νεοναζιστικό κόμμα τάσσεται αναφανδόν κατά της ΕΕ και της κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας, κηρύσσει δε το «κλείσιμο των συνόρων στις ορδές των μουσουλμάνων μεταναστών» και στους Ρομά, τον περιορισμό των οποίων στην καθημερινή ζωή και συμμετοχή υποστηρίζει με θέρμη. Άλλωστε, ο Κοτλέμπα δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το αντισημητικό παρελθόν της χώρας και εκφράζει διαρκώς την περιφρόνησή του για τους Ρομά και τις εθνικές μειονότητες.

Τον Απρίλιο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα Γιάρομιρ Τσίζνα για απαγόρευση του κόμματος του Κοτλέμπα ως «εξτρεμιστικής παράταξης με φασιστικές τάσεις». Το δικαστήριο έκρινε πως το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες του κόμματος αυτού δεν δικαιολογούν μία απαγόρευσή του.

Έκτοτε ο Κοτλέμπα χρησιμοποίησε την απόφαση τούτη για να διατυμπανίζει τη νομιμότητα του κόμματός του: «Επιβεβαιώθηκε πως είμαστε ένα νόμιμο κόμμα που συμμετέχει δημοκρατικά στην δημόσια ζωή», τονίζει.

X