Σκόπια: «Η Βουλγαρία θα άρει σύντομα το βέτο»

«Το 2022, περιμένω να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη Βουλγαρία», είπε ο ειδικός απεσταλμένος της Βόρειας Μακεδονίας. [Shutterstock / Alexandros Michailidis]

Σε λίγους μήνες, η Βουλγαρία θα άρει το βέτο της και η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την επίλυση της διαφοράς Σκοπίων-Σόφιας.

Η Βουλγαρία δεν είχε μόνιμη κυβέρνηση για οκτώ μήνες πέρυσι. Έγιναν τρεις βουλευτικές εκλογές, καθώς και προεδρικές εκλογές. Αυτό επηρέασε σοβαρά τις προσπάθειές μας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και να άρουμε το βέτο στην πορεία μας προς την ΕΕ», είπε ο Μπουτσκόφσκι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Βόρειας Μακεδονίας «Local» και το BGNES.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρόοδος στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Πριν από δύο εβδομάδες, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε προθεσμία έξι μηνών για την επίλυση των διαφορών της Σόφιας με τα Σκόπια. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε αργότερα ότι η Βουλγαρία δεν έθεσε προθεσμίες, αλλά ήθελε να δει πρόοδο από τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε αποκλειστική συνέντευξη για την EURACTIV, ο Πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι η Σόφια πιέζει για μια αλλαγή στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε οι Βούλγαροι εκεί να έχουν ίση μεταχείριση στη χώρα. «Η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά τη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πέτκοφ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο Μπουκόφσκι.

«Το 2022, περιμένω να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη Βουλγαρία. Μια λύση που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και θα είναι βιώσιμη. Το βέτο της Βουλγαρίας θα αρθεί. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Μπουτσκόφσκι.

Σχετικά με τις διαφωνίες για την κοινή ιστορία και την επιμονή της Βουλγαρίας να αλλάξει τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, ο Μπουκόφσκι λέει ότι αυτό είναι καθήκον της κοινής ιστορικής επιτροπής. Ο Μπουτσκόφσκι «πιστεύει ότι οι πολίτες της χώρας έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από τη συνταγματική διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα».