“Σκληρές συνομιλίες” Τουσκ και Γιούνκερ με Τραμπ σήμερα στις Βρυξέλλες

BA0961DB9476CED3052D5F818058C49A [AP Photo/Evan Vucci]

Η κορυφαία συνάντηση επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει για πρώτη φορά σήμερα (25 Μαΐου) θα προωθήσει τη συνεργασία για το παγκόσμιο εμπόριο και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι η ΕΕ μετράει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένουν μια συνάντηση πιο υποτονική από ότι μπορεί να περίμεναν πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Τραμπ επαινούσε τη Βρετανία για την απόφασή της να εγκαταλείψει την ΕΕ και προέτρεπε να την ακολουθήσουν και άλλες άλλες χώρες. Όχι μόνο οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η Trump έχει ακούσει άλλες, πιο θετικές εκτιμήσεις για την σημασία της ΕΕ στην Ουάσιγκτον μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, αλλά η αποτυχία των αντιευρωπαϊστών εθνικιστών στις πρόσφατες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές ενίσχυσε το μπλοκ.

“Από τις πρώτες επαφές … πολλά έχουν αλλάξει στην ΕΕ”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη, αναφερόμενος σε απρόβλεπτες και σύντομες συζητήσεις με το Τραμπ στις αρχές του έτους. “Μετά από τις ολλανδικές και τις γαλλικές εκλογές βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική θέση στην ΕΕ και νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο εκκίνησης αυτής της συζήτησης.” Τον Ιανουάριο ο Τουσκ αναφερόταν στο Τραμπ ως “απειλή” για την παγκόσμια τάξη παράλληλα με τη Ρωσία, Κίνα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η ΕΕ θα πιέσει και πάλι τον νέο πρόεδρο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, να μην υπαναχωρήσει τις διατλαντικές προσπάθειες για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου ή τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε μπερδεμένος από το περίπλοκο πλέγμα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και μπέρδεψε τον Τουσκ με τον Γιούνκερ σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο. Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Τραμπ έχει ωριμάσει έκτοτε και βλέπει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θετικά για τη σταθερότητα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

“Είδαμε δύο διαφορετικούς Τραμπ”, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει “στην ενίσχυση της ιδέας ότι υπάρχει κινητικότητα στην Ευρώπη και θα βρει μια Ευρώπη πιο ανθεκτική”. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σχέση του Τραμπ με το Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου η επιτυχία στο δημοψήφισμα για το Brexit χαιρετίστηκε από το Tramp ως “σπουδαίο πράγμα”.

Ο πρώτος αξιωματούχος δήλωσε ότι πολλά έκτοτε έχουν αλλάξει και η ΕΕ δεν φοβάται πλέον ότι μπορεί να βρεθεί στο δρόμο της διάλυσης: «Το γεγονός ότι δεν θα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακές αλλαγές αλλά μιλάμε για δουλειές είναι μια πρόοδος». “Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι το μήνυμα από τον Τουσκ και τον Γιούνκερ, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Τραμπ πριν από την σύνοδο κορυφής της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα είναι ότι η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι” πυλώνες του ελεύθερου κόσμου” και πρέπει να είναι ενωμένες στις διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.