Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για επιπλέον κονδύλια, όχι όμως και για επανεγκατάσταση προσφύγων

tusk_and_juncker

Τον τριπλασιασμό των κονδυλίων της επιχείρησης φύλαξης των συνόρων και διάσωσης των μεταναστών, «Τρίτων», αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Διαφωνία υπήρξε ωστόσο στο κρίσιμο ζήτημα της επανεγκατάστασης των προσφύγων, με τους ηγέτες να μην συναινούν εν τέλει με τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν.

Τα κράτη μέλη θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις με σκάφη, ελικόπτερα αλλά και ειδικά εξοπλισμένο προσωπικό, ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επανέλθουν στο ζήτημα κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τους επόμενους μήνες ΕΕ και Αφρικανική Ένωση θα πραγματοποιήσουν σύνοδο στη Βαλέτα αφιερωμένη στο φλέγον  ζήτημα της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρίνισε ότι τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της προηγούμενη αντίστοιχης επιχείρησης,  Mare Nostrum, φθάνοντας τα 9 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι και η βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη. Στα σχέδια της Ευρώπης είναι και η ανάπτυξη συνοριακών υπαλλήλων στις χώρες αυτές. Όσον αφορά το ζήτημα των διακινητών, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Σχετικά με το κρίσιμο θέμα του καταμερισμού των προσφύγων στα κράτη μέλη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπάθησε να εξασφαλίσει επανεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη για 10.000 πρόσφυγες. «Αντ ‘αυτού έπρεπε να αρκεστούμε σε ένα πρώτο εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση για εκείνους που δικαιούνται προστασίας», δήλωσε ο Γιούνκερ. Χαρακτηριστική ήταν η βρετανική στάση, με τον Κάμερον να δηλώνει ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να προσφέρει πλοία και ελικόπτερα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει χώρος άμεσης υποδοχής αιτούντων ασύλου

Έκτακτη χρηματοδότηση για Ελλάδα

Μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζονται τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, εξ αφορμής δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιασθεί μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως επεσήμανε, η απόφαση της Συνόδου είχε ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, καθώς  σε συνεργασία με άλλες μεσογειακές χώρες, θα λάβει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών ώστε να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής.

O Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα πέτυχε να εντάξει  στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες προέλευσης αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της με την ΕΕ.

Μύρνα Νικολαΐδου

X