Σερ Τζούλιαν Κίνγκ σε ευρωβουλευτές: «Η αφοσίωσή μου θα είναι στην ΕΕ»

Ο Σερ Τζούλιαν Κίνγκ κατά τη διάρκεια της ακρόασης του. [EBS]

Ο Σερ Τζούλιαν Κίνγκ, ο άνθρωπος που πιθανώς θα είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος Επίτροπος του Ηνωμένου Βασιλείου, επέμεινε χθες το βράδυ (12 Σεπτεμβρίου) ότι εάν οι ευρωβουλευτές υποστηρίξουν το διορισμό του, η πίστη του θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Κίνγκ προτάθηκε ως νέος Επίτροπος για θέματα τρομοκρατίας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την παραίτηση του Επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αν θα τον υποστηρίξουν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το χαρτοφυλάκιο της Ένωσης Ασφαλείας δημιουργήθηκε από το Γιούνκερ μετά τις βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο φέτος.

«Προσωπικά υπήρξα πάντα υπερήφανος που είμαι Βρετανός αλλά και Ευρωπαίος. Δεν βλέπω καμία αντίφαση μεταξύ των δύο», δήλωσε κατά την ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ωστόσο, ο Κίνγκ υποστήριξε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού, που ψήφισε με ποσοστό 52% υπέρ του Brexit, πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Απόψε δεν είμαι εδώ για να αναβάλλω ή να αντιπροσωπεύσω τη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά νομίζω ότι η Πρωθυπουργός [Τερέζα] Μέι ήταν ξεκάθαρη ως προς το σεβασμό των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος», είπε.

Ο Κίνγκ, ο οποίος μιλούσε γαλλικά στην αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, είπε στους ευρωβουλευτές, «Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, η δουλειά μου εδώ θα σταματήσει».

Και πρόσθεσε: «Για την αποφυγή κάθε αμφιβολίας, αν με ψηφίσετε θα εκπληρώσω το έργο μου με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και τίποτε άλλο, εκτός από το ευρωπαϊκό συμφέρον.»

«Ο μόνος τρόπος για να νικήσεις τους εγκληματίες και την τρομοκρατία είναι μέσω της συνεργασίας.»

Το Brexit θα στερήσει από την ΕΕ μια μεγάλη Νατοϊκή στρατιωτική δύναμη με πυρηνικά όπλα και τεράστια αντιτρομοκρατική εμπειρία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ωστόσο αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Επίθεση από ευρωσκεπτικιστές

Ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζέραρντ Μπάτεν του UKIP ζήτησε να μάθει πώς ο Κίνγκ θα υπηρετεί ταυτόχρονα δύο αφεντικά, ειδικά εφόσον κάθε Επίτροπος πρέπει να δίνει όρκο πίστης προς την ΕΕ.

«Ειλικρινά για ποιο λόγο να διορίσει η Βρετανία Επίτροπο, δεδομένου ότι ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς η θέση του δεν μπορούσε να υποστηριχθεί;» αναρωτήθηκε. «Ακούγοντας σας σήμερα το βράδυ ακούγεται πολύ business as usual».

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Τζάνις Άτκινσον, η οποία παραιτήθηκε από το UKIP μετά από ένα οικονομικό σκάνδαλο και προσχώρησε στο κόμμα της Μαρί Λεπέν, πρόσθεσε, «Θα εργάζεσαι για εμάς, δεν θα εργάζεσαι γι ‘αυτούς.»

Ο Κίνγκ είπε, «λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου τον όρκο και θα σέβομαι και θα τηρώ τον όρκο που σημαίνει ότι θα είμαι εντελώς ανεξάρτητος … και δεν θα δεχτώ καμία υπόδειξη από καμία κυβέρνηση σχετικά με το πώς να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου.»

«Δεν φαίνεται μου ότι αυτό είναι ένα χαρτοφυλάκιο δεύτερης κατηγορίας. Σέβομαι την εμπιστοσύνη του Προέδρου Γιούνκερ και θα του το ανταποδώσω.»

Επιπλέον, ο Κίνγκ ρίσκαρε να έρθει σε ρήξη με τη Βρετανία λόγω της υποστήριξής του στο σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου της ΕΕ.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ράντ πρόσφατα αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι οι Βρετανοί δεν θα υπόκεινται στο σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μετά το Brexit να χρεώνονται οι Βρετανοί υπήκοοι για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Ο Κίνγκ υποστήριξε ότι «το προτεινόμενο σύστημα καταχώρισης εισόδου-εξόδου είναι σημαντικό για  να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα σύνορα».

Αν τελικά οριστεί Επίτροπος, θα τελεί υπό την εποπτεία του πρώτου Αντιπροέδρου της Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, μέχρι το Brexit.

Ένωση Ασφαλείας

Ο Κίνγκ ανακρίθηκε σε θέματα, όπως το διαδικτυακό απόρρητο, ο έλεγχος των πυροβόλων όπλων, η ριζοσπαστικοποίηση και η απόφαση των δικαστηρίων της ΕΕ να σταματήσει μια συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων των επιβατών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

«Πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω πραγματικά», είπε.

«Στο σημερινό κόσμο, η ασφάλεια ενός κράτους μέλους είναι η ασφάλεια όλων», είπε. «Η εθνική ασφάλεια παραμένει στην αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών. Αλλά δεν μπορεί  να αντιμετωπίσει το καθένα μόνο του απειλές που είναι διακρατικές», πρόσθεσε.

X