Σε καθεστώς επιτήρησης η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

BjUEPwg0A24FNgJiADsDMQISAj0DbQc2ASUMMgc0AD0DK1dhAWsCJ1RiB2UENw-800x450 [Council of Europe]

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε υπέρ του να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία επιτήρησης της Τουρκίας. Η απόφαση αποτελεί δυνητικά ένα άλλο θανατηφόρο πλήγμα στην ελπίδα για ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ, δεδομένου ότι η έξοδος από τη διαδικασία αυτή ήταν προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ψήφισε σήμερα (25 Απριλίου) υπέρ της επανέναρξης της επιτήρησης του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών από την Τουρκία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004. 113 ψήφισαν υπέρ, 45 κατά και 12 απείχαν .

Η έκθεση των Ingebjørg Godskesen και Marianne Mikko με τίτλο Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία ζήτησε την Άγκυρα να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απελευθερώσει τους πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους οι οποίοι συνελήφθησαν ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Η έκθεση πρότεινε επίσης την επανέναρξη της επιτήρησης ως μέτρο βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ του θεσμού του Στρασβούργου και των τουρκικών αρχών. Το κείμενο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν στο δημοψήφισμα της Τουρκίας στις 16 Απριλίου.

Ενώ η έκθεση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που δημιουργούνται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές απειλές, επικρίνει επίσης την Τουρκία για «σοβαρή επιδείνωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος  Ιμπραχίμ Κάλιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση για υποβάθμιση της Τουρκίας ήταν “πολιτική “. Πρόσθεσε ότι “είναι μια απόφαση από σχηματισμούς οι οποίοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν επειδή η Τουρκία αρχίζει να στέκεται στα δικά της πόδια”. Μετά την σημερινή ψηφοφορία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του ότι «καταδικάζει σθεναρά αυτήν την άδικη απόφαση της PACE η οποία ελήφθη με πολιτικά κίνητρα κατά παράβαση των καθιερωμένων διαδικασιών».

Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι η απόφαση, η οποία «θα εξυπηρετήσει τρομοκρατικές οργανώσεις», «δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Τουρκία από το να ανθεωρήσει τις σχέσεις της με την PACE».

Η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που προσχώρησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης όταν ιδρύθηκε το 1949. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου «στέλνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επίσης,πρόσθεσε ότι “κατέστησε σαφές στις αρχές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να καταπατηθούν χωρίς έλεγχο και τελικά χωρίς συνέπειες”.

Η Κομισιόν προτείνει "αλλαγή στάσης" για τις σχέσεις με Τουρκία

Η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ χθες (24 Απριλίου) να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής των σχέσεών τους με την Τουρκία μετά από το δημοψήφισμα που έδωσε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες. 
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. …