Σχέδιο της ΕΕ για στήριξη 3 δισ. € για μια «μελλοντικά δημοκρατική Λευκορωσία»

H σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Myanmar Business Today]

Επιστολή προς την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και άλλες «ηγετικές προσωπικότητες της Λευκορωσίας» απέστειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εκφράζοντας «τον θαυμασμό, τον σεβασμό για το κουράγιο και την δύναμη του λαού», όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Εκπρόσωπος της Κομισιόν ‘Ανα Πισονέρο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στο Συμβούλιο το περίγραμμά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής στήριξης σε μια μελλοντικά δημοκρατική Λευκορωσία. Το σχέδιο, ύψους έως 3 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει τις επιθυμίες του λαού της Λευκορωσίας για μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020, οι οποίες δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Η  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τονίζει: «Τα μηνύματά μας είναι διπλά. Για τον λαό της Λευκορωσίας: βλέπουμε και ακούμε την επιθυμία σας για αλλαγή, για δημοκρατία και για ένα λαμπρό μέλλον. Και προς τις αρχές της Λευκορωσίας: καμία καταστολή, βαρβαρότητα ή εξαναγκασμός δεν θα φέρει νομιμότητα στο αυταρχικό σας καθεστώς. Μέχρι στιγμής, έχετε αγνοήσει κατάφωρα τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Λευκορωσίας (…) είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία. Όταν – και όχι εάν – η Λευκορωσία ξεκινήσει την ειρηνική δημοκρατική της μετάβαση, η ΕΕ θα είναι εκεί για να τη συνοδεύσει»

Μόλις η Λευκορωσία ξεκινήσει μια δημοκρατική μετάβαση, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει το πακέτο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων που θα δώσουν ώθηση στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, για να βοηθηθεί η Λευκορωσία να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει τα θεσμικά της όργανα για να τα καταστήσει πιο δημοκρατικά και να συμβάλει στην αύξηση της ανθεκτικότητα της οικονομίας, την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πρόσφατη παρουσίαση υπογραμμίζει ενδεικτικά μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Λευκορωσίας:

*Πρώτον, μέσω άμεσης χρηματοδοτικής στήριξης θα ενισχύσουμε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας στη Λευκορωσία και θα ενισχύσει την επισφαλή δημοσιονομική της κατάσταση. Επιπλέον, η ΕΕ θα διοργανώσει ένα φόρουμ επενδύσεων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Λευκορωσίας για την επέκταση των επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών και μια συνάντηση δωρητών υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τη συγκέντρωση πρόσθετων πόρων επιχορήγησης της ΕΕ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και την κινητοποίηση εμπειρογνωμοσύνης και επενδύσεων της ΕΕ για τη στήριξη της οικονομικής μετάβασης. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η ΕΕ αναμένει να κινητοποιήσει έως και 5 δις ευρώ σε δάνεια της ΕΕ καθώς και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

*Δεύτερον, η ΕΕ θα κινητοποιήσει ένα μεταβατικό πακέτο ύψους έως 400 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της Γειτονίας, της Ανάπτυξης και της Διεθνούς Συνεργασίας (NCIDI) – Παγκόσμιας Ευρώπης για τη στήριξη της δημοκρατικής μετάβασης και την αντιμετώπιση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της ποιότητας της δικαιοσύνης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της ανάπτυξης των ΜΜΕ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα έχει επίσης ως στόχο να συμβάλει στη μεταρρύθμιση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης και να παράσχει βοήθεια στην ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Σε συνεργασία με Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, η ΕΕ αναμένει να κινητοποιήσει χρηματοδότηση επιχορήγησης έως και 100 εκ. ευρώ για τη μόχλευση έως 1 δις ευρώ βασικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που υποστηρίζουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, τη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ της Λευκορωσίας.

Για να επιφέρει γρήγορα απτά αποτελέσματα σε μια δημοκρατική Λευκορωσία και να εξασφαλίσει βιώσιμο αντίκτυπο, η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και  σε συνεργασία με τα Διεθνή Χρηματοδοτικά Ιδρύματα για να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη σε βασικές επενδύσεις όπως:

1: Υποστήριξη μιας καινοτόμου και ανταγωνιστικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης υποστήριξης σε 20.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

2: Βελτίωση της συνδεσιμότητας των μεταφορών και διευκόλυνση του εμπορίου στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας

3: Υποστήριξη μιας πράσινης Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης, της διαχείρισης αποβλήτων και των υποδομών

4: Επένδυση σε μια δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη Λευκορωσία

Επιπλέον και συμπληρωματικά προς το οικονομικό σχέδιο, η ΕΕ θα συμβάλλει στη σύναψη διμερούς συμφωνίας-πλαισίου προκειμένου να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και μιας δημοκρατικής Λευκορωσίας.

Ζ. Μπορέλ: Οι Βρυξέλλες θέλουν να ξέρουν τις προθέσεις της Μόσχας αναφορικά με τις ακυρώσεις πτήσεων πριν πάρουν μέτρα 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει, πριν λάβει μέτρα, αν τα εμπόδια που δημιουργούνται από τη Ρωσία στις αεροπορικές συνδέσεις αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο μεταξύ, μία πτήση της Air France από το Παρίσι στη Μόσχα ματαιώθηκε σήμερα καθώς δεν δόθηκε το πράσινο φως από τη Ρωσία για αλλαγή δρομολογίου ώστε η πτήση να αποφύγει να περάσει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, έγινε γνωστό από την εταιρεία. Η προηγούμενη πτήση από το Παρίσι στη Μόσχα είχε ματαιωθεί για τους ίδιους λόγους προχθές, Τετάρτη.

Ωστόσο η Ρωσία επέτρεψε σήμερα σε πτήση της Austrian Airlines από τη Βιέννη στη Μόσχα να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας. Χθες η Ρωσία είχε αρνηθεί να εγκρίνει την ίδια παράκαμψη για τη χθεσινή πτήση της Austrian Airlines από τη Βιέννη στη Μόσχα, με αποτέλεσμα η πτήση να ματαιωθεί.

Ο ιστότοπος της ρωσικής εφημερίδας RBC Daily ανέφερε πάντως αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ πως, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα αρνήθηκε χθες την πρόσβαση στην πτήση της Air France και σε εκείνη της Austrian Airlines, η Ρωσία πρόκειται να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πτήσεις να φθάνουν και να αναχωρούν παρακάμπτοντας τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

H RBC Daily, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο ρωσικό υπουργείο Μεταφορών, ανέφερε πως η Ρωσία θα δώσει σύντομα επίσημη έγκριση σε πτήσεις προς και από τη Μόσχα οι οποίες παρακάμπτουν τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χθεσινά προβλήματα οφείλονταν σε τεχνικούς λόγους, καθώς τα νέα δρομολόγια χρειάζονταν επεξεργασία.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας της Ρωσίας, η Rosaviatsiya, συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ για να συζητήσει τις άδειες αυτές, είπε στην RBC μια άλλη πηγή.

Η Rosaviatsiya δεν ήταν άμεσα σε θέση να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα. Το υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Εξάλλου η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε σήμερα πως η ΕΕ, συνιστώντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τη Λευκορωσία, επιδεικνύει «ανεύθυνη» συμπεριφορά, η οποία «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών».

Το κλείσιμο «των δρομολογίων που ακολουθούν εκατοντάδες πτήσεις (…) δημιουργεί κολοσσιαία προβλήματα στους πολίτες», υποστήριξε η Μαρία Ζαχάροβα στο Facebook.
«Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να μάθουν να παίρνουν μέτρα που είναι αληθινά φτιαγμένα για την ασφάλεια των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα, κατά την άφιξη του για μια σύνοδο με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στη Λισαβόνα: «Είχαμε πληροφορίες για τα εμπόδια τα οποία εμποδίζουν ευρωπαϊκά αεροπλάνα να απογειωθούν και να προσγειωθούν στη Μόσχα, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στην κυκλοφορία. Όμως εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνεται κατά περίπτωση (…) ή για μια γενική κατευθυντήρια οδηγία των ρωσικών αρχών ώστε να υποχρεωθουν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία».

«Εξετάζουμε την κατάσταση, όμως ειλικρινά οφείλουμε να περιμένουμε και να δούμε για να πάρουμε μέτρα», εξήγησε.

«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης υφίσταται πάντα με τη Ρωσία», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Η Ουκρανία, τέλος, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του υπουργείου Υποδομών, ότι από αύριο, 29 Μαΐου, θα απαγορεύσει να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της όλα τα αεροπλάνα που είναι νηολογημένα στη Λευκορωσία.

Το Κίεβο έχει απαγορεύσει της πτήσεις προς και από τη Λευκορωσία από προχθές, Τετάρτη, μετά την υποχρεωτική προσγείωση το σαββατοκύριακο στο Μινσκ μιας πτήσης της Ryanair που κατευθυνόταν από την Αθήνα στη Λιθουανία και τη σύλληψη του διαφωνούντα λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς που επέβαινε σ’ αυτή.

«Η κυβέρνηση σκλήρυνε τις ‘αεροπορικές κυρώσεις’ σε βάρος λευκορωσικών αεροπλάνων», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

«Οι περιορισμοί στις πτήσεις στο λευκορωσικό εναέριο χώρο και στις πτήσεις τράνζιτ από λευκορωσικές εταιρείες είναι απαραίτητα βήματα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της αεροπορίας και των επιβατών», πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών.