«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης» υπό τον φόβο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξετάζει η Ελλάδα

Ελληνικες κυβερνητικές πηγές είπαν στη EurActv.com την περασμένη εβδομάδα ότι παρά την οριακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η κατάσταση βρίσκεται «ακόμα υπό έλεγχο».

Η Αθήνα κάνει «άμεσα και βραχυπρόθεσμα» σχέδια για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αύξησης των προσφυγικών ροών.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διακόψει τις ολιγοήμερες διακοπές του και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους υπουργούς σχετικά με το θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο .

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο Τσίπρας αναμένεται να προειδοποιήσει τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια μεγάλη αύξηση των προσφύγων ροών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Αθήνα ανησυχεί για πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναζητεί τρόπους να προετοιμασίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν επίσης την άμεση μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προς την ηπειρωτική χώρα.

«Υπό έλεγχο»

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές είπαν στη EurActv.com την περασμένη εβδομάδα ότι παρά την οριακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η κατάσταση βρίσκεται «ακόμα υπό έλεγχο».

«Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα αν η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει ουσιαστικά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

Αναλυτές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν θα επηρεαστεί τελικά, καθώς η κυβέρνηση της Άγκυρας θα αυξήσει τον έλεγχο στα σύνορά της, φοβούμενη την «απόδραση» των φυγάδων.

«Ανήσυχη» η Αλβανία

Εν τω μεταξύ, τα Τίρανα εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την αυξημένη μεταναστευτική ροή στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αναφέροντας ότι την Τετάρτη (10 Αυγούστου) η αστυνομία συνέλαβε 26 Αφγανούς πρόσφυγες (18 από αυτούς ήταν ανήλικοι).

Οι αλβανικές αστυνομικές αρχές αναμένεται να στείλουν πίσω στην Ελλάδα τους συλληφθέντες πρόσφυγες οι οποίοι κατευθύνονταν προς το Μαυροβούνιο.

Οι αρχές εξετάζουν το σενάριο ύπαρξης οργανωμένων ομάδων παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

X