Σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό εκπονεί η Κομισιόν εν όψει της Συνόδου Κορυφής

[flickr]

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στην Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υπό την πίεση του ευρωπαϊκού Νότου στον απόηχο της πρωτοφανούς ναυτικής τραγωδίας με τουλάχιστον 800 νεκρούς. Σχέδιο 10 σημείων εκπονεί η Κομισιόν, ενώ Ελλάδα , Ιταλία και Ισπανία ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό κύμα.Έκτακτη χρηματοδότηση ζητεί η Αθήνα

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση. Διευκρίνισε ακόμη πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση. Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής: Πρώτον, ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, “Τρίτων” και “Ποσειδών”, με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, με επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. Δεύτερον, κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τρίτον, oι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων, βάσει του παραδείγματος της κοινής επιχείρησης JOT MARE. Τέταρτον, επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης. Πέμπτον και εξίσου σημαντικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες. Έκτον, εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Έβδομον, εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος  για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση. Όγδοο, δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών. Ένατο, συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα. Δέκατο, τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Έκτακτη χρηματοδότηση

Κατά την διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου της ΕΕ, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου εξέφρασαν την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις κατά την διάρκεια της έκτακτης υπουργικής συνόδου της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα προωθούν κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, ενώ εθνικό σχέδιο θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Ο υπουργός τόνισε, ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός τριμερούς σχεδίου δράσης -όπως κατέληξε το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο- θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς των τριών χωρών. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινά από την Ισπανία την περιοδεία του, θα ακολουθήσει η Ιταλία ώστε στο τέλος της εβδομάδας ο Επίτροπος να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  ιταλική επιχείρηση «Τρίτων» ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 με επτά σκάφη, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας  από τη «Μάρε Νόστρουμ», η οποία είχε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διάσωσης σε αέρα και θάλασσα, χρησιμοποιώντας ραντάρ, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός της «Τρίτων» ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το ένα τρίτο από αυτό που στοίχιζε η «Μάρε Νόστρουμ». Η Ιταλία θέλει η Αίγυπτος και η Τυνησία να διαδραματίσουν έναν ρόλο στη διάσωση προσφυγικών σκαφών στη Μεσόγειο. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα απομακρύνονται από τη θάλασσα από τους Αιγύπτιους ή τους Τυνήσιους, θα μπορούν να μεταφέρονται σε λιμάνια της βόρειας Αφρικής.

Μύρνα Νικολαΐδου