Σαλβίνι: η κυβέρνηση έχει τελειώσει, να πάμε σε εκλογές

[Massimo Percossi/ANSA/EPA/EFE]

Αυξάνεται η ένταση στην Ιταλία μεταξύ των λαϊκιστών ηγετών της, όσον αφορά τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις εικασίες για κατάρρευση της κυβέρνησης να πληθαίνουν.

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την Πέμπτη (8 Αυγούστου) ότι δεν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιταλίας και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν ήταν η διοργάνωση νέων εκλογών.

Κατά την τελευταία κρίση στις 8 Αυγούστου, ο Σαλβίνι ζήτησε να πραγματοποιηθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό, μετά και την κλιμάκωση των εντάσεων για τη χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Λυών και Τορίνο.

Τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι ο Σαλβίνι, σε συνομιλίες του με τον Κόντε, έθεσε τις προϋποθέσεις για την παραμονή του στον συνασπισμό, οι οποίες περιελάμβαναν την παραίτηση των υπουργών μεταφορών, άμυνας και οικονομίας, οι οποίοι αντιστάθηκαν στα έργα και τις πολιτικές του.

Ο Σαλβίνι, αρχηγός του δεξιού κόμματος της Λέγκα, ανέφερε σε δήλωσή του ότι είχε πει στον Conte ότι η συμμαχία της Λέγκας με το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε καταρρεύσει και ότι «πρέπει να δώσουμε γρήγορα την επιλογή στους ψηφοφόρους».

Είπε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα διαδικαστικά βήματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte από την πλευρά του δήλωσε την Πέμπτη (8 Αυγούστου) ότι ο Matteo Salvini, πρέπει να εξηγήσει στους Ιταλούς γιατί θέλει να σπάσει την κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε νωρίτερα ότι ο συνασπισμός με το  Κίνημα των 5 Αστέρων είχε σπάσει και κάλεσε για νέες εκλογές.

«Δεν εναπόκειται στον υπουργό Εσωτερικών να συγκαλέσει το κοινοβούλιο ή να καθορίσει την ατζέντα μιας πολιτικής κρίσης», δήλωσε ο Conte, δεσμευόμενος να μιλήσει ενώπιον του κοινοβουλίου για να διασφαλίσει ότι «η κρίση που (εξαιτίας του Salvini) έχει ξεσπάσει είναι η πιο διαφανής στην ιστορία της δημοκρατίας».

Στη σύντομη δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Κόντε, ο οποίος είναι κοντά στο Κίνημα 5 αστέρων, ανέφερε ότι δεν θα δεχτεί πλέον τις επιθέσεις του Σαλβίνι στους υπουργούς του και τον κατηγόρησε ότι στηρίζεται σε «συνθήματα» για να εξασφαλίσει υποστήριξη.

«Πρέπει … να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους που πίστεψαν στην υπόσχεση της αλλαγής, τους λόγους που τον οδήγησαν να διακόψει νωρίς και απότομα το έργο της κυβέρνησης», δήλωσε ο Κόντε.

X