Σάλος από τις δηλώσεις Ερντογάν ότι το Βέλγιο γνώριζε

Three-suspects-for-Brussels-attacks

Σε άμεση διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε το Βέλγιο. Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και μάλιστα τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.

«Αν και τους ενημερώσαμε ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ένας ξένος εξτρεμιστής τρομοκράτης, οι βελγικές αρχές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία» υπογράμμισε ο Ερντογάν. «Οι βελγικές αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας ότι αυτός ο άνδρας ήταν ένας ξένος μαχητής», συνέχισε.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ολλανδία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί προς αυτήν την χώρα. Σύμφωνα με τον Ερντογάν οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν επίσης τις ολλανδικές αρχές για την ταυτότητά του.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*Φωτογραφια [Belgian Federal Police]

 

 

X