Ρώσος διπλωμάτης: Η Μόσχα δεν τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό

O Yuri Korchagin [uv.es]

Σε συνέντευξή του με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE, παραμονές του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ισπανία Yuri Korchagin, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

«Θέλουμε μια ενωμένη, ευημερούσα, προβλέψιμη και σταθερή Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν μας ενδιαφέρει κανενός είδους σύγκρουση ή απρόβλεπτη κατάσταση στη γειτονιά μας. Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις έχουν την προέλευσή τους στην κοινωνία των χωρών τους», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης.

Πρόσθεσε ότι μερικές φορές λέγεται ότι στη Ρωσία υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις.

«Αλλά αυτά που διαβάζω, ακόμη και στον ισπανικό Τύπο, είναι κατά 90% πράγματα που προκαλούν το ρωσικό γέλιο ή το φόβο, διότι αν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ίσως δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Εάν αποφασίσουμε ότι ολόκληρος ο ευρωσκεπτικισμός τροφοδοτείται από τη Ρωσία, τότε δεν θα λύσουν ποτέ αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο κ. Korchagin πρόσθεσε ότι η Μόσχα ελπίζει ότι οι νέοι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου θα είναι «πιο αντικειμενικοί» στις σχέσεις του μπλοκ με τη Ρωσία και επιθυμούν να ανακληθούν σύντομα τα «καταναγκαστικά μέτρα» της ΕΕ κατά της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Μιλώντας στο περιθώριο της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στη Σλοβενία, ο πρώην Αμερικανός στρατηγός James L. Jones δήλωσε ότι τα σύνορα της ΕΕ μεταξύ της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να ενισχυθούν.

«Εκεί ξεκινά η υπεράσπιση της Ευρώπης, οι απειλές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να ανταποκρινόμαστε από κοινού σε αυτές», είπε, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά τη στρατηγική συνεργασία και είναι πρόθυμη να επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε θέση στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, Dnevnik.bg.

«Η δεύτερη συνάντησή μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένα σαφές μήνυμα της νέας δυναμικής στις διμερείς μας σχέσεις, που βασίζονται σε βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ο Ράντεφ δήλωσε επίσης στο TASS σε συνέντευξή του ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις και τις αντεπιθέσεις. Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου Μπέλενε ήταν αναπόφευκτη.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι συναντήθηκε επίσης με τον Πούτιν. Δήλωσε ότι εκτιμά την «καλή και ανοιχτή» συνεργασία με τη Ρωσία στο εμπόριο, την ενέργεια και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Σλοβακία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας, αναφέροντας «παραδοσιακά αξιόπιστες και φιλικές» σχέσεις.

Ο Πελεγκρίνι κάλεσε τον Πούτιν στους εορτασμούς της 75ης επετείου της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης στη Banská Bystrica τον Αύγουστο. Η ίδια πρόσκληση έχει ήδη αποσταλεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής της Σλοβακικής διπλωματίας, Μίροσλαβ Λάιτζακ, επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διμερή συνάντηση των δύο προέδρων «εφόσον υπάρξει τέτοια ανάγκη».

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (SΙA) της Κροατίας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έκθεση, η οποία υποδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους τρομοκρατίας για την Κροατία ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι η Κροατία ήταν ο στόχος μιας σειράς επιθέσεων στον κυβερνοχώρο Advanced Persistent Threat (APT). «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κροατία θα προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο έτος, η SIA πιστεύει ότι ο κίνδυνος αυξημένης συχνότητας στην APT αυξάνεται»