Ρωσία: 1.400 συλλήψεις σε διαδήλωση στη Μόσχα ενόψει εκλογών

[Yuri Kochetkov/EPA/EFE]

Η ΕΕ καταδίκασε το Σάββατο (27 Ιουλίου) τη «δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», όταν η ρωσική αστυνομία συνέλαβε περίπου 1.400 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο προκειμένου να ζητήσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Περίπου 3500 άτομα συμμετείχαν σε μη εξουσιοδοτημένη διαδήλωση το Σάββατο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αφού οι αρχές απέκλεισαν την υποψηφιότητα σημαντικών υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπ εναντίον των διαδηλωτών καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διαμαρτυρηθούν έξω από το δημαρχείο, και οι δημοσιογράφοι του AFP στο πεδίο είδαν τραυματισμένους διαδηλωτές.

Ο αγώνας έρχεται εν μέσω της ευρύτερης δημόσιας απογοήτευσης για την πτώση του βιοτικού επιπέδου που έπληξε τις αξιολογήσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια εβδομάδα πριν, 22.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία, καλώντας τις αρχές να αναστρέψουν την απόφασή τους λίγο πριν την ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου το Σεπτέμβριο.

Μετά από αυτή τη διαδήλωση, ερευνητές εισέβαλαν στα σπίτια και τα κεντρικά γραφεία ορισμένων αποκλεισμένων υποψηφίων. Ο κορυφαίος επικριτής του Κρεμλίνου, Alexei Navalny φυλακίστηκε για 30 ημέρες για την έκκληση που έκανε ο ίδιος για τη νέα διαμαρτυρία.

Την Κυριακή, ο Navalny μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τη φυλακή, καθώς υπέφερε από «σοβαρή αλλεργική αντίδραση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του.

Η προσωπική του γιατρός, Anastassia Vassilieva, έγραψε στο Facebook αφότου επισκέφθηκε τον Navalny στο νοσοκομείο, ότι ο ίδιος υπέφερε από πρησμένα βλέφαρα και πολλαπλά αποστήματα στο λαιμό, την πλάτη, τον κορμό και τους αγκώνες του.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το να έχει εκτεθεί το δέρμα του σε κάποια τοξίνη και να έχει υποστεί βλάβη από άγνωστη χημική ουσία από τρίτο άτομο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι Navalny δεν είχε ποτέ του αλλεργίες.

Το OVDInfo, οργανισμός που παρακολουθεί τις διαμαρτυρίες, ανέφερε την Κυριακή ότι συνελήφθησαν 1.373 άνθρωποι.

Ανέφερε ότι αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός από τις μαζικές διαμαρτυρίες το 2012, όταν δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο μετά από τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός.

Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε μια ακόμη διαδήλωση υπέρ των ανοικτών εκλογών το προσεχές Σαββατοκύριακο.

X