Ρώμη: Κοινή διακήρυξη αλλά όχι θαυματουργή θεραπεία

Οι Ευρωπαϊοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Σύνοδο της Ρώμης. [giulio/ Shutterstock]

Η εξεύρεση κοινού εδάφους για τη Διακήρυξη της ΕΕ για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης αποδεικνύεται δύσκολη. Στόχος της Ένωσης είναι να «επιβεβαιώσει ότι η ΕΕ είναι η σωστή απάντηση», αλλά ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για τα προβλήματα της Ένωσης. Η EurActiv Γαλλίας αναφέρει.

Οι ηγέτες της ΕΕ των 27 – χωρίς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι – πρόκειται να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη στη Ρώμη το Σάββατο (25 Μαρτίου). Το κείμενο είναι μια λεπτή άσκηση εξισορρόπησης και οι όροι του θα πρέπει να επιλεχθούν με μεγάλη προσοχή: μετά από μια θυελλώδη τελευταία σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σημαδεύτηκε από την άρνηση της Πολωνίας να αποδεχθεί τα συμπεράσματα, η αλληλεγγύη την οποία τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ ήλπιζαν να κάνει την εμφάνισή της φαίνεται να είναι πιο εύθραυστη από ότι ποτέ.

Το τελικό κείμενο της διακήρυξης, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα (24 Μαρτίου), επιβεβαιώνει την υπερηφάνεια της Ένωσης για ότι έχει επιτευχθεί τα τελευταία 60 χρόνια. Όχι ως τυμπανοκρουσίες, αλλά «επειδή κανείς δεν θα το κάνει για μας, και 60 χρόνια ειρήνης και ευημερίας είναι μια πραγματική πηγή υπερηφάνειας», δήλωσε γαλλική πηγή. Αλλά οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ περιπλέκουν τη διαδικασία.

«Επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις συλλογικά, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να εμποδίσει κάποιους να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τους άλλους», δήλωσε γαλλική πηγή, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια έχει γίνει για να αποφευχθεί η ενόχληση της Πολωνίας. Δεν υπάρχει θέμα με τη χρήση όρων όπως των «πολλών ταχυτήτων», «ενισχυμένη συνεργασία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική ορολογία στη Διακήρυξη της Ρώμης. «Πολύ απλά, δεν μπορούμε να ζητάμε τόσο την αλληλεγγύη και παράλληλα χώρο για να αναπνέουμε» δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης.

Προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις

Για τη Γαλλία, η επιτυχία μιας καλά διατυπωμένης διακήρυξης θα είναι αν υπογραφεί από όλα τα 27 κράτη μέλη. Παρ ‘όλα αυτά, το Παρίσι κατάφερε να θέσει τις δικές του προτεραιότητες στην ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, και την κοινωνική Ευρώπη. Αν και αυτό το δεύτερο θέμα είναι, επίσης, αγαπητό στην Ελλάδα, η Πολωνία είναι αντίθετη και πάλι, με το επιχείρημα ότι τα κοινωνικά ζητήματα δεν είναι μεταξύ των αρμοδιοτήτων της ΕΕ. «Η Ευρώπη έχει ένα κοινωνικό μοντέλο και είναι σημαντικό να τονιστεί αυτό», δήλωσαν γαλλικές πηγές.

Στόχος να πείσει

Η σύνοδος κορυφής θα αρχίσει με τους ηγέτες της ΕΕ να συναντώνται με τον Πάπα Φραγκίσκο την Παρασκευή το βράδυ, όπως EURACTIV.com ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα. Η σύνοδο κορυφής σωστή θα διεξαχθεί το Σάββατο, με ομιλίες από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, καθώς και του πρωθυπουργού της Μάλτας, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο εορτασμός των 60 χρόνων δεν είναι τόσο φιλόδοξος όπως πολλοί ήλπιζαν. Στοχεύει περισσότερο στο να πείσει τους πολίτες για τη σημασία της ΕΕ από το να αναζωπυρώσει τη φιλοευρωπαϊκή φλόγα. «Το να πιστεύεις σε μια εκ νέου άσκηση γοητείας της ΕΕ είναι σαν να πιστεύεις σε μια θαυματουργή θεραπεία. Αλλά αυτή η διακήρυξη έχει ως στόχο να δημιουργήσει την ελπίδα, για να αποδείξει τη δέσμευση της ΕΕ των 27 στις ευρωπαϊκές αρχές. Και για να επιβεβαιώσει ότι η ΕΕ είναι η σωστή απάντηση», ένας διπλωμάτης δήλωσε στη EurActiv.

X