Ρώμη: Η αρχή του τέλους αν η Ευρώπη δεν μας επιτρέψει ευελιξία στο έλλειμμα

Σκληρό μήνυμα στην ΕΕ στέλνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών [Eunews.it]

Ρώμη: Σκληρό μήνυμα στις Βρυξέλλες στέλνει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερκάρλο Πάντοαν, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες πρέπει να δεχθούν ιταλικό έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ εξαιτίας του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης.

Η ΕΕ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτό και τον «δρόμο που ακολουθεί η Ουγγαρία, κάτι όμως που θα ήταν η αρχή του τέλους» λέει χαρακτηριστικά ο Πάντοαν. Σε συνέντευξή του στη Repubblica που δημοσιεύθηκε  την Κυριακή, ο ιταλός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό του 2017 και τη θέση των ευρωπαϊκων οργάνων.

Η Ρώμη ζητά δημοσιονομική ευελιξία, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν δώσει. Το ιταλικό υπουργείο προσανατολίζεται σε «ελιγμό» για έλλειμμα 2,3% για το 2017 και προβλέψεις για αύξηση 1% του ΑΕΠ. Πέραν του περιθωρίου για το έλλειμμα, οι Βρυξέλλες φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου για την ανάκαμψη. «Διατηρούμε τον στόχο [του 1%] και τον θεωρούμε συνετό στόχο» σχολίασε σχετικά ο Πάντοαν.

Όσον αφορά το ζήτημα του ελλείμματος, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηστικά πως «η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει με τίνος το μέρος είναι». «Μπορεί να αποδεχθεί να περάσει στο 2,3% από το 2% το έλλειμμά μας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης, ή μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Ουγγαρίας, αυτόν που στους μετανάστες υψώνονται τείχη και ο οποίος δρόμος πρέπει να κατακριθεί» είπε ο Πάντοαν.

«Έτσι όμως, θα ήταν η αρχή του τέλους» προσέθεσε. «Οι ενδείξεις που έρχονται από την G20 προσανατολίζονται όλες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, απέναντι στη λιτότητα και με στόχο την αντιμετώπιση των ανισοτήτων» συνέχισε, λέγοντας πως «από αυτή την άποψη, η Ιταλία μπορεί με αυτόν τον ελιγμό να γίνει παράδειγμα για την Ευρώπη». «Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι να πούμε «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη, αλλά να πούμε «ναι» σε μία διαφορετική Ευρώπη που αντί να μένει στάσιμη, κινείται» είπε χαρακτηστικά.

X