Ρόλο εξισορροπιστή καλείται να αναλάβει ο Π. Σάντσεθ

pedro-sanchez [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ρόλο εξισορροπιστή θα χρειασθεί να διαδραματίσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνησή του. Από σήμερα, με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου εκτελεστικού σχήματος, καλείται να συντονίσει την συνύπαρξη πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου του με αντίθετη ιδεολογία.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που συγκροτείται με τη συνεργασία του αριστερού Podemos, πολλά από τα 22 μέλη του έχουν συγκρουσιακές σχέσεις το ένα με το άλλο και ο Σάντσεθ ήδη έχει διατυμπανίσει στους υπουργούς του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία, «θα μιλά μεν με διαφορετικές φωνές, αλλά μόνο με μία (ενιαία) λέξη». Αρκετά από τα μέλη της κυβέρνησης του Σάντσεθ δεν ανήκουν «οργανικά» στο Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, ενώ άγνωστο είναι πως θα επιτευχθεί η «συγκατοίκηση» στην κυβέρνηση ανάμεσα σε υπουργούς με άκρως αντίθετες ιδεολογίες κι ανταγωνιστικές απόψεις.

Για παράδειγμα πως μπορεί να γεφυρωθεί μία συνεργασία πχ, όταν στο Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου ο Χοσέ Λουΐς Εσκριβά, οπαδός της «ορθόδοξης» θεωρίας για βιωσιμότητα και σταθερότητα του συστήματος ασφάλισης/ συνταξιοδότησης, καλείται να συνυπάρξει με την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία τάσσονταν πάντοτε υπέρ των συνδικάτων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

X