Ρέντσι: «Οι Ιταλοί δικαστές δεν λογοδοτούν στον Ερντογάν»

Σε απάντηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έγραψε στο Twitter ότι η Ιταλία έχει ανεξάρτητο νομικό σύστημα και «οι δικαστές λογοδοτούν στο ιταλικό σύνταγμα και όχι στον πρόεδρο της Τουρκίας». [European Council]

Η Ρώμη και η Άγκυρα ήρθαν σε αντιπαράθεση χθες (2 Αυγούστου) για μια ιταλική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο γιος του Προέδρου της Τουρκίας Μπιλάλ ξέπλενε χρήμα.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Rainews24, ο Ερντογάν τόνισε ότι ο γιος του Μπιλάλ δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ιταλία για σπουδές λόγω μιας έρευνας για ξέπλυμα χρήματος από εισαγγελείς στην Μπολόνια, όπου σπουδάζει ο Μπιλάλ. Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο κρατών.

«Αν ο γιος μου γύρναγε στην Ιταλία αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να συλληφθεί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στη σχέση μας με την Ιταλία».

Ο Μπιλάλ πήγε στην Ιταλία το 2015 για να τελειώσει το διδακτορικό του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν είναι σαφές πότε έφυγε, αλλά  νομική πηγή ανέφερε ότι έχει επιστρέψει στην Τουρκία εδώ και κάποιο διάστημα. Ο ίδιος αρνείται αδικοπραγία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τους Ιταλούς δικαστές να επικεντρωθούν στη μαφία και όχι στο γιο του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού.

«Λέγεται κράτος δικαίου»

Σε απάντηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έγραψε στο Twitter ότι η Ιταλία έχει ανεξάρτητο νομικό σύστημα και «οι δικαστές λογοδοτούν στο ιταλικό σύνταγμα και όχι στον πρόεδρο της Τουρκίας».

«Αυτό λέγεται κράτος δικαίου», είπε ειρωνικά ο Ρέντσι, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη αναταραχή στην Τουρκία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 60.000 στρατιωτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί να κρατούνται, να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να βρίσκονται υπό έρευνα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα.

Η έρευνα για ξέπλυμα  χρήματος πραγματοποιήθηκε μετά από κατηγορίες του Μουράτ Χακάν Ουζάν, εξόριστου μέλους μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Τουρκίας και αντιπάλου του προέδρου, όπως δήλωσε νομική πηγή.

Ο ιταλικός τύπος ανέφερε ότι  εισαγγελείς ερευνούσαν  χρηματικά ποσά που φέρεται να έφερε ο Μπιλάλ στην Ιταλία από την Τουρκία. Τον Ιούλιο, το δικαστήριο της Μπολόνια ενέκρινε την επέκταση  της έρευνάς  τους κατά έξι μήνες.

Ο δικηγόρος του Μπιλάλ Τζιοβάνι Τρομπίνι είπε ότι ο πελάτης του δήλωσε ότι «όλες οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του είναι απολύτως διαφανείς και νόμιμες, και οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες».

Ο Μπιλάλ, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Τούρκου προέδρου, έχει ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία και τον έλεγχο πολλών πετρελαιοφόρων μέσω της εταιρείας του, καθώς και συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις.

Αντιδράσεις στην Ιταλία

Τα σχόλια του Ερντογάν προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις στην πολιτική και δικαστική κοινότητα.

Ο Υπουργός  Εξωτερικών της Ιταλίας , Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι στη χώρα του υπάρχει «πλήρης σεβασμός της αυτονομίας της δικαστικής εξουσίας» και ότι σε συνεργασία με την αστυνομία έχει λειτουργήσει με επιτυχία στο παρελθόν κατά της μαφίας.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας, ο κεντροαριστερός πολιτικός επανέλαβε ότι η χώρα του καταδικάζει έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και επιβεβαίωσε την «κοινή ανησυχία στην Ευρώπη για τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ο Τζιοβάνι Λενίνι, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου παρενέβη επίσης, λέγοντας ότι η επίθεση εναντίον της ιταλικής δικαιοσύνης είναι «σοβαρή και απαράδεκτη».

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να δώσει στη διεθνή κοινότητα εγγύηση για την τήρηση των αρχών της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, καθώς και να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις άκρως σοβαρές απολύσεις και συλλήψεις χιλιάδων δικαστών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.