Ράαμπ: εναπόκειται στην ΕΕ να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία

[flickr]

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Πέμπτη (8 Αυγούστου) την Ευρωπαϊκή Ένωση να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας απόσυρσης της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εάν δεν συμβιβαστούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab δήλωσε σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πόλη του Μεξικού, ότι η βρετανική κυβέρνηση επιθυμούσε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, αλλά θα το έκανε ακόμη και αν οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν άλλαζαν τη στάση τους.

«Εάν η θέση της ΕΕ είναι ότι η συμφωνία απόσυρσης δεν μπορεί να αλλάξει – είτε πρόκειται για προσθέσεις στοιχείων είτε για αφαίρεση – full stop, που είναι η θέση τους σήμερα, τότε ας το παραδεχτούμε, θα λάβουν την απόφαση να δουν το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει με όρους μη συμφωνίας, και αυτή είναι μια ευθύνη που θα πρέπει να φέρουν», δήλωσε ο Raab.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η συμφωνία απόσυρσης που διαπραγματεύθηκε η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ανοίξει ξανά, αλλά η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θέλει να διαλύσει ένα αμφισβητούμενο ιρλανδικό «backstop».

Σκοπός του backstop που προτείνεται από τις Βρυξέλλες, είναι να διατηρήσει τα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ανοιχτά, υποχρεώνοντας τη Βρετανία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ εάν δεν μπορεί να συμφωνηθεί εναλλακτική λύση.

Οι αντίπαλοί του στο βρετανικό κυβερνών κόμμα θεωρούν το μέτρο ως μια απαράδεκτη απώλεια της βρετανικής κυριαρχίας

Ο Raab δήλωσε ότι «το backstop, ασφαλώς με τη σημερινή του μορφή, είναι αντιδημοκρατικό και είναι κάτι που θα πρέπει να καταργηθεί».

Η προφανής εναλλακτική λύση, δήλωσε ο Raab, ήταν να κινηθεί προς ένα «επιχειρησιακό σύστημα ασφαλείας» το οποίο θα εξασφάλιζε ότι «οι τυχόν έλεγχοι που πραγματοποιούνται δεν θα βρίσκονται στα σύνορα» αλλά θα μπορούσαν να διαχειριστούν με «τεχνολογία και καλή θέληση και επιχειρησιακή συνεργασία».

Ο υπουργός απάντησε σοβαρά όταν ρωτήθηκε αν υπήρχαν συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία θα έκρινε ότι δεν θα εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής, θα φύγουμε στα τέλη Οκτωβρίου, κατά προτίμηση με μια συμφωνία με τους εταίρους μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Raab. «Σε κάθε περίπτωση, αν δεν κινηθούν, αν δεν υπάρχει κίνηση ή ευελιξία από την πλευρά της ΕΕ, τότε θα φύγουμε με βάση τους λεγόμενους όρους του ΠΟΕ».

Ο Raab, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες, βρισκόταν στο Μεξικό, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Βόρεια Αμερική για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της Βρετανίας με την περιοχή. Υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν «τεράστιες ευκαιρίες» για το εμπόριο και τις επενδύσεις με το Μεξικό, είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προβλεφθεί πόσο γρήγορα θα μπορούσε να σφραγιστεί μια κοινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

X