«Χορός σκληρού ροκ» μπροστά από ένα «σκληρό Brexit» για την Τερέζα Μέι και το βρετανικό κοινοβούλιο

Τερέζα Μέι [amna.gr]

Οι ημέρες μέχρι το ορόσημο της 29ης Μαρτίου περνάνε απελπιστικά γρήγορα. Η πολιτική τάξη της Βρετανίας συνολικά φαίνεται να μην μπορεί να βρει λύση για το επερχόμενο Brexit. Και η βρετανή πρωθυπουργός καλείται να χορέψει με ευλιγισία και αποφασιστικότητα (όπως στο… σκληρό ροκ…) τόσο απέναντι σε φίλους και αντιπάλους όσο και απέναντι στις Βρυξέλλες και τα κράτη – μέλη.

Δύσκολες ασκήσεις σκληρών συνόρων

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε αρχικά από τους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα  να «συγκρατηθούν» και να της δώσουν περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να εξασφαλίσει την συμφωνία για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια μιας ακόμη συζήτησης στην Βουλή των Κοινοτήτων, η πρωθυπουργός δεν προέβη σε νέες παραχωρήσεις για μια διαφορετική πολιτική, πέρα από την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της επίσημης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου.

Η συζήτηση «πήρε φωτιά» όταν ο ηγέτης των βουλευτών του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Ιάν Μπλάκφορντ, αποκάλεσε την Μέι «υποκρίτρια», κάτι που αργότερα αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Σημείο κλειδί φαίνεται να είναι η αμφιλεγόμενη ιρλανδική ασφάλεια, δηλαδή μια πολιτική ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» στο νησί της Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει είτε ένα νομικά δεσμευτικό χρονικό όριο για την παραβίαση, είτε μια νομικά δεσμευτική μονομερή ρήτρα εξόδου.

Ωστόσο, οι συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, δεν κατάφεραν να ξεμπλοκάρουν το αδιέξοδο σχετικά με το καθεστώς του συστήματος ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Απόσυρσης που συμφωνήθηκε με την Μέι τον Νοεμβρίο.

Η βρετανή πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου την προοπτική το Ηνωμένο Βασίλείο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, το κύριο αίτημα του ηγέτη της εργατικής δύναμης Τζέρεμι Κόρμπιν. Επίσης, υποβάθμισε το αίτημα για παράταση της διαπραγματευτικής διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50, λέγοντας στους βουλευτές ότι αυτό «δεν θα λύσει το πρόβλημα». «Η αντίθετη λύση δεν αποκλείεται. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια συμφωνία που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Μέι.

Σε αυτή την φάση, μοιάζει αναπόφευκτο οι συνομιλίες να πάνε προς την σωστή κατεύθυνση. Η Μέι είπε στους βουλευτές ότι εάν δεν καταφέρει να προβεί σε νέα συμφωνία με την ΕΕ πριν από τις 27 Φεβρουαρίου, η κυβέρνησή της θα υποβάλλει νέα πρόταση στο Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να δει το είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να λάβει πλειοψηφική υποστήριξη από βουλευτές.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μετά την επιτυχή ουσιαστική ψηφοφορία, θα προβλέψουμε στο νομοσχέδιο της συμφωνίας απόσυρσης με τη συναίνεση του Κοινοβουλίου, να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να επικυρώσουμε εγκαίρως για να εγγυηθούμε την έξοδο μας με μεθοδικό τρόπο», δήλωσε η Μέι.

Απαντώντας ο Κόρμπιν, τόνισε στην Μέι ότι ο «χρόνος συνεχίζει να τρέχει».

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την προοπτική μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου και είναι η τελευταία ευκαιρία για τους αρχηγούς των κυβερνήσεων να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Σκληρή στάση και μάχες στο Κοινοβούλιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη άλλη μία ενοχλητική ήττα την περασμένη Πέμπτη (14 Φεβρουαρίου). αφού οι βουλευτές ψήφισαν κατά της στρατηγικής της για το Brexit για δεύτερη φορά.

Ένας κυβερνητικός ελιγμός για επαναφορά προς ψήφιση της πρότασης

Μια κυβερνητική πρόταση που επανέφερε επαναφέρει τη θέση που ενέκριναν οι βουλευτές πριν από δύο εβδομάδες νικήθηκε με 303 ψήφους έναντι 258.

Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές από την «υπέρ του σκληρού brexit» Ομάδα Ευρωπαϊκής Έρευνας απείχαν, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, φαινόταν να αποκλείει ένα «Brexit χωρίς συμφωνία».

Η ψηφοφορία αυξάνει τη σύγχυση σχετικά με το τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο στις συνομιλίες του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία για την πορεία του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του Brexit. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί το Κοινοβούλιο «, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμυ Κόρμπιν. Οι Εργατικοί καλούν τη Μέι να αποκλείσει την προοπτική το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία και να επανέλθει στους όρους του ΠΟΕ μετά τις 29 Μαρτίου.

Και χορευτικά βήματα ξανά προς την Ευρώπη και τα κράτη – μέλη

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τον αγωνιώδη αγώνα προετοιμασίας των επιχειρήσεων για ένα σκληρό BRexit, η Theresa May σχεδιάζει να μιλήσει σε όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιδιώξει αλλαγές στην συμφωνία της ΕΕ για την Αποχώρηση.

Στις συνομιλίες της με τους ηγέτες της ΕΕ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα επιδιώξει να αλλάξει το ιρλανδικό σύστημα ασφαλείας, ένα από τα πιο αμφισβητούμενα μέρη της συμφωνίας απόσυρσης που συμφώνησε το Νοέμβριο.

Η Μέι δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία με παραχωρήσεις κυρίως γύρω από την εγγύηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ.

Σήμερα Δευτέρα, ο Υπουργός Brexit, Steve Barclay, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier και την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας Geoffrey Cox θα κάνει μια ομιλία που θα καθορίζει ποιες αλλαγές θα χρειαστούν για να εξαλειφθεί ο νομικός κίνδυνος η Βρετανία να παγιδευτεί σε ένα αδιέξοδο για τη Βόρεια Ιρλανδία επ ‘αόριστον.

Πάντως το γραφείο της Μέι δεν έδωσε ημερομηνία για τις συνομιλίες με τον Juncker.

Εάν η Μέι δεν μπορέσει να πάρει έγκριση για μια συμφωνία Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα καθυστερήσει το Brexit ή αν θα οδηγήσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χάος, αφήνοντας τη χωρίς συμφωνία στο τέλος του Μαρτίου.

Ετοιμάζονται για σκληρό Brexit οι επιχειρήσεις

Με το χρόνο να κυλά αμείλικτα, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε την Κυριακή η KPMG.

«Οι επιχειρήσεις δοκιμάζουν τώρα τους αερόσακους στις προετοιμασίες για το Brexit», δήλωσε ο James Stewart, επικεφαλής Brexit στην KPMG UK.

«Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε πια, και έτσι οι άνθρωποι ετοιμάζονται για τις άμεσες πιθανές επιπτώσεις».

X