Πυρά Τσέχου υπουργού κατά Μέρκελ για την επίθεση στο Βερολίνο

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2010. [tsteenbergen]

Ο Τσέχος Υπουργός Οικονομικών Ντρέι Μπάμπις δήλωσε την Τρίτη ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρει την ευθύνη για την επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και ότι οι μετανάστες «δεν έχουν θέση» στην Ευρώπη.

Το κύμα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει, δήλωσε ο Μπάμπις σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα parliamentnilisty.cz. Ένα φορτηγό συνετρίβη στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τη Δευτέρα το βράδυ, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα. Ένας Πακιστανός, του οποίου η αίτηση παροχής ασύλου εκκρεμεί,  συνελήφθη ως ύποπτος οδηγός, αλλά η αστυνομία ανέφερε ο πραγματικός δράστης μάλλον διαφεύγει.

Οι ηγέτες της Κεντρικής Ευρώπης είναι από τους σκληρότερους επικριτές της αντιμετώπισης εκ μέρους της ΕΕ του αυξανόμενου  αριθμού των προσφύγων και μεταναστών και αρνούνται τις προτεινόμενες ποσοστώσεις από την Επιτροπή  για τους αιτούντες άσυλο.

Πολλοί ηγέτες έχουν εκφραστεί εναντίον της πολιτικής των ανοιχτών θυρών, η οποία προωθείται από την Μέρκελ και ο Μπάμπις έθεσε ξανά το ζήτημα αυτό με αφορμή την επίθεση. «Δυστυχώς … (αυτή) η πολιτική είναι υπεύθυνη για αυτήν την φοβερή πράξη. Ήταν εκείνη που επέτρεψε σε μετανάστες να εισέρχονται στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη σε ανεξέλεγκτα κύματα, χωρίς χαρτιά και ως εκ τούτου, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είναι », δήλωσε ο Μπάμπις.

Η Γερμανία πληρώνει υψηλό τίμημα για αυτήν την πολιτική

Ο Μπάμπις ηγείται του μικρού κυβερνητικού κόμματος ΑΝΟ το οποίο προηγείται των δημοσκοπήσεων πριν από τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, με καλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για μεταναστευτικό είναι η οικονομική βοήθεια στα κράτη της Βόρειας Αφρικής από τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν ή η λήξη του πολέμου στην Συρία. «Η λύση είναι η ειρήνη στη Συρία και η επιστροφή των μεταναστών στα σπίτια τους. Δεν υπάρχει χώρος για αυτούς στην Ευρώπη », είπε.

X