Ο Πούτιν περιορίζει την αντιδυτική ρητορική, αναμένοντας τον Τραμπ

putin_photo_brics_website

Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε ασυνήθιστα συμφιλιωτικό τόνο στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος χτες 1η Δεκεμβρίου, αναφέροντας ότι η Μόσχα θέλει να τα βρει με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι αναζητά φίλους και όχι εχθρούς.

Ο Πούτιν σε προηγούμενες ομιλίες του έχει καταφερθεί με σφοδρότητα εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα, αλλά αυτή τη φορά μετρίασε την κριτική του και επικέντρωσε στην ομιλία του περισσότερο σε εσωτερικά  οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με κανένα. Δεν τη χρειαζόμαστε. Δεν ψάχνουμε και ποτέ δεν ψάξαμε για εχθρούς. Θέλουμε φίλους», είπε ο Πούτιν στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του Κρεμλίνου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουμε κοινή ευθύνη να διασφαλίσουμε τη διεθνή ασφάλεια».

Κάθε συνεργασία ΗΠΑ- Ρωσίας θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και επί ίσοις όροις, είπε.

Ο Πούτιν προηγουμένως αναφέρθηκε ότι στην ελπίδα του να είναι ο Τραμπ αυτός που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, και ως εκ τούτου αναλυτές δήλωσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να εντείνει την αντιδυτική ρητορική του πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο ηγέτης της Ρωσίας είπε ότι ελπίζει να βρεθεί κοινό έδαφος με την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Αυτό ήταν μια νύξη για την Συρία όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ασσαντ ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ τους αντικαθεστωτικούς επαναστάτες.

Η Ρωσία ελπίζει ότι ο Τραμπ θα της επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα συνεργαστεί στρατιωτικά στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο τόνος που χρησιμοποίησέ ο Πούτιν ήταν πιο μετριοπαθής από ότι συνήθως, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να διεκδικεί δυναμικά τα συμφέροντά της.

Διαμαρτυρόμενος για τη διασπορά «μυθευμάτων» περί εμπλοκής της Ρωσίας σε εκλογές άλλων χωρών και ρωσικής επιθετικότητας, είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί να καθορίζει μόνη της το πεπρωμένο της.

«Θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας χωρίς να ακούσουμε κανέναν άλλο», είπε.

Ο κύριος αποδέκτης της ομιλία Πούτιν από ότι φαίνεται ήταν ο ρωσικός λαός.

Το μήνυμα του ήταν ότι τα χειρότερα πέρασαν όσον αφορά την οικονομική κρίση και ότι τώρα είναι καιρός για στροφή στη βελτίωση του επιπέδου ζωής  επενδύοντας περισσότερα στην εκπαίδευση και την υγεία.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2018, και ακόμη αν και δεν έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ο Πούτιν αναμένεται από πολλούς να κατέβει ως υποψήφιος.

Οι σταρ στηρίζουν Πούτιν

Απομονωμένος διπλωματικά για χρόνια, ο Πούτιν επανέρχεται στο επίκεντρο με τους θιασώτες και διεθνείς συμμάχους του να κερδίσουν την εξουσία, εξέλιξη την οποία αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί.

Στην Ευρώπη, οι γαλλικές προκριματικές εκλογές έβγαλαν τον Φρανσουά Φιγιόν, γνωστό για τις φιλορωσικές του θέσεις, ως το φαβορί της δεξιάς για τις εθνικές εκλογές του χρόνου.

Και στη γειτονιά της Ρωσίας, οι φιλικά διακείμενοι προς τη Μόσχα υποψήφιοι όπως ο Ραντεφ και ο Ντοντον θριάμβευσαν στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία αντίστοιχα.

Αυτές οι εκλογές δείχνουν την άνοδο του Πούτιν, είπε η ανεξάρτητη αναλύτρια Μαρία Λίπμαν.

«Η Ρωσία έχει καταφέρει να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στη διεθνή σκηνή και ο ηγέτης της να καταστεί πιο ελκυστικός διεθνώς» ανέφερε.

Ο Πούτιν είπε, εκμεταλλεύεται την «αντισυστημική» τάση, παρά το γεγονός ότι σε αντίθεση με προσωπικότητες όπως ο Τραμπ ή Ραντεφ, εκείνος «ακολουθεί την πεπατημένη εδώ και πολύ καιρό».

Νευρικότητα στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί από την άνοδο των λαϊκίστικων κινημάτων, υποφέρει ήδη από τις επιπτώσεις του Brexit.

Ο Τραμπ στην συνέχεια προκάλεσε σοκ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την αμφισβήτηση του ρόλου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ – την συμμαχία που εγγυήθηκε την ασφάλεια της Ευρώπης για επτά σχεδόν δεκαετίες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, μια από τις πιο ισχυρές υποστηρίκτριες των κυρώσεων στην Ρωσία η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της για το θαυμασμό του Τραμπ στον Πούτιν, και παρατηρητές αναφέρουν ότι η Γαλλογερμανική συμμαχία θα μπορούσε να στιγματιστεί από διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με τον Πούτιν, αν ο Φιγιον επικρατήσει.

«Για τον Πούτιν είναι πιο λογικό να διαπραγματεύεται με μια Ευρώπη εκτός ισορροπίας» ο σχολιαστής Κονσταντίν Καλατσεφ δήλωσε. «είναι πιο εύκολο να καταλήξει σε επί μέρους συμφωνίες».

Η διεθνής υπεροχή της Ουάσιγκτον διαβρώθηκε «από μια σειρά μεγάλων διεθνών σφαλμάτων» είπε η Λίπμαν.

Χαλάρωση των κυρώσεων;

Η χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας αποτελούν προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.

Σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις έχουν ζημιώσει σοβαρά την ρωσική οικονομία και έχουν συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων πολιτών.

Με τους νέους του φίλους, ο Πούτιν είναι πιο πιθανό να βρει ευήκοον ου για χαλάρωση της πίεσης, είπε η Λίπμαν.