Ψυχρή υποδοχή από Ερντογάν

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λευκωσία: Δύο βασικά στοιχεία προκύπτουν από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα. Πρώτο, το γεγονός ότι ήταν μακρά συνάντηση, πέραν των δύο ωρών ενώ η κατ’ ιδίαν διήρκησε περίπου ενενήντα λεπτά.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ειπώθηκαν πολλά, αν όχι όλα τα καυτά ζητήματα. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την υποδοχή, η οποία ήταν ψυχρή και τυπική.

Ο Ερντογάν ανέμενε τον Ακιντζί στα σκαλιά του προεδρικού, αντάλλαξαν χειραψία και αμφότεροι ασπάσθηκαν τον… αέρα. Στη συνέχεια και μέχρι να τελειώσουν οι φωτογράφοι, δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα, ούτε καν διασταύρωσαν τα βλέμματα τους. Η συνάντηση άρχισε με εβδομήντα λεπτά καθυστέρηση.

Ως προς την ουσία, συζητήθηκαν τα θέματα των εγγυήσεων αλλά κι άλλες «ευαίσθητες» πτυχές του Κυπριακού, που ενδιαφέρουν την Άγκυρα.

Τόσο στη συνάντηση όσο και δημόσια, υπήρξαν πολλές αναφορές στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ενώ είναι πρόδηλο ότι το καθεστώς Ερντογάν απασχολεί κυρίως η κάθαρση και το Κίνημα Γκιουλέν.

Δεν είναι τυχαίο που ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε πριν μεταβεί στο προεδρικό, να επαναλάβει τη θέση του και τη στάση του ψευδοκράτους έναντι του Κινήματος Γκιουλέν. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε προληπτικά και πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους τη γνωστή θέση για τις εγγυήσεις.

X