Ψήφος δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ την Πέμπτη

Ο Talat Xhaferi, πρόεδρος της Sobranje (κοινοβούλιο), προγραμμάτισε για τις 11 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Zoran Zaev. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, Πρόεδρος της Βουλής (Sobranje), προγραμμάτισε για τις 11 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Zoran Zaev.

Ο Aλεξάνταρ Νικολόσκι αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, ενημέρωσε ότι 61 από τους 120 βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση.

Υπάρχει σχετική αβεβαιότητα σχετικά με το αν και οι 61 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα παραμείνουν σταθεροί – αφού ένα μέλος του κόμματος Εναλλακτική Ανατροπή ανακοίνωσε τις επιφυλάξεις του για το σχηματισμό μελλοντικού συνασπισμού υπό το VMRO, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να αποστατήσουν και άλλοι από τον ευρύ και ετερόκλητο συνασπισμό του Ζάεφ, αναφέρει η Republika.mk, πύλη προσκείμενη στο VMRO-DPMNE.

Το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα του συνασπισμού του Ζάεφ, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στο Τέτοβο την Κυριακή, δήλωσε ότι ο αρχηγός του κόμματος Αλί Αχμέτι εξουσιοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει συζητήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα των δύο μπλοκ, εκτός από εκείνα που δεν υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, προκειμένου να επιλυθεί η μετεκλογική κατάσταση. Το VMRO-DPMNE υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ.

Το DUI αντιτίθεται στις πρόωρες εκλογές λόγω της αποτυχίας του στις τοπικές εκλογές. Σκοπεύει να θέσει έναν ουσιαστικό όρο: Αλβανός πρέπει να είναι πρωθυπουργός το τελευταίο έτος της θητείας του. Οι κανονικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν το 2024.

Ο Ζάεφ έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ότι η αντιπολίτευση «είναι έτοιμη να οδηγήσει τη χώρα στον κατήφορο και να κάνει τον λαό να υποφέρει εξαιτίας της κενής επιθυμίας για εξουσία. Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της απειλής της Συμφωνίας των Πρεσπών, της Συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, της Συμφωνίας της Οχρίδας».

Ο Χριστιάν Μιτσόσκι, αρχηγός του VMRO-DPMNE, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα δήλωσε ότι η μη επικύρωση των Μνημονίων ήταν σωστή, διότι αποτελούν μηχανισμό ελέγχου της ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.