Πρώτο χτύπημα για τον Τζόνσον από τις εκλογές στην Ουαλία

Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την πρώτη του δοκιμασία ως πρωθυπουργός την Παρασκευή (2 Αυγούστου), αφού ο υποψήφιος του παραγκωνίστηκε από μια φιλοευρωπαϊκή αντίπαλο σε επαναληπτικές εκλογές που τελικά μείωσαν την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε μία.

Η ψηφοφορία την Πέμπτη (1 Αυγούστου) στην Ουαλική κοινότητα του Brecon και Radnorshire προσέφερε μια σφοδρή επιλογή μεταξύ ενός υποψήφιου υποστηρικτή του Brexit από το συντηρητικό κόμμα του Τζόνσον και μιας φιλελεύθερης δημοκράτη που θέλει να διατηρήσει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Το άτακτο Brexit απειλεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τζόνσον

Την πρώτη του δοκιμασία στην κάλπη αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη (1 Αυγούστου) σε παράλληλες εκλογές που θα μπορούσαν να μειώσουν την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, καθιστώντας πιο δύσκολη την ψήφιση του σχεδίου του για το Brexit.

Ο Τζόνσον έφτασε στην περιοχή την Τρίτη (30 Ιουλίου) προκειμένου να βοηθήσει τον Chris Davies, έναν συντηρητικό βουλευτή ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει αφού είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο δαπανών.

Ο Ντέιβις διαμαρτυρήθηκε υπερασπιζόμενος την αθωότητά του και αμφισβήτησε την έδρα και πάλι, αλλά η Jane Dodds των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έλαβε 13.826 ψήφους υπέρ της, μετά από την υπστήριξη δύο μικρότερων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενώ ο Davies 12.401.

Το αποτέλεσμα επεκτείνει την πρόσφατη αναβίωση για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε βάρος των μεγάλων κομμάτων.

Ο υποψήφιος του Farage κέρδισε 3.331 ψήφους. Το Εργατικό Κόμμα – μια κυρίαρχη δύναμη στην Ουαλία – ήρθε στη τέταρτη θέση με μόλις 1.680.

«Η πρώτη μου πράξη ως βουλευτής όταν θα φτάσω στο Westminster θα είναι να βρω τον Boris Johnson οπουδήποτε κρύβεται και να του πω δυνατά και ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε με το μέλλον των κοινοτήτων μας και αποκλείστε την προοπτική του Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε η Dodds εμφανώς ανακουφισμένη.

X