Μια πρωτιά για τη Βόρεια Μακεδονία

Σκοπός της αξιολόγησης βάσει του Δείκτη Αοικτότητας είναι να καθοριστεί ο βαθμός στον οποίο τηρούνται οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης στην περιοχή. [Shutterstock / stoyanh]

Ο Δείκτης Ανοικτότητας, μια έρευνα που διεξάγεται από την Αμερικανική Κυβερνητική Οργάνωση «USAID» για τη Διεθνή Ανάπτυξη σε συνεργασία με την ΜΚΟ «National Endowment for Democracy», κατατάσσει τη Βόρεια Μακεδονία πρώτη ανάμεσα στις τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που αξιολόγησε.

Σκοπός της έρευνας είναι να καθοριστεί ο βαθμός στον οποίο τηρούνται οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης στην περιοχή. Η έκθεση συνέκρινε τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πληροί το 83,43% των κριτηρίων ανοικτότητας. Ακολουθεί το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με 74,9%, ενώ το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας έρχεται τρίτο στον σχετικό κατάλογο.

Στην τελευταία διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στη Λουμπλιάνα, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ.